Medicii din Alep ii scriu lui Obama pentru incetarea focului

Joi, 11 August 2016, ora 11:14
2345 citiri
Medicii din Alep ii scriu lui Obama pentru incetarea focului
Foto: captura YouTube

Ultimii medici ramasi in orasul sirian Alep i-au scris presedintelui american Barack Obama sa impuna oprirea bombardamentelor, localitatea riscand altfel sa fie lipsita de orice serviciu medical pentru cei 250.000 de civili.

Scrisoarea semnata de 15 medici avertizeaza ca, daca distrugerea spitalelor ramase continua in acelasi ritm, intr-o luna nu va mai exista niciun loc pentru tratarea civililor, relateaza BBC.

Astfel, ei cer sa se interzica survolarea orasului.

Pentru a permite intrarea ajutoarelor in Alep, rusii au fost de acord sa opreasca focul timp de trei ore pe zi, de la 10:00 la 13:00.

ONU a atras insa atentia ca nu ajung trei ore pentru a ajuta milioanele de oameni care au nevoie si a cerut pauze de cate 48 de ore.

Luptele din Alep s-au intetit in ultimele zile, dupa ce rebelii, ocupantii orasului, au taiat principala cale de acces a fortelor armate siriene in vest, incercand sa puna capat asediului din est al acestora, instituit cu sprijinul atacurilor aeriene rusesti.

Medicii care semneaza scrisoarea catre Obama spun ca, in cei cinci ani de cand s-a declansat revolta impotriva regimului lui Bashar al-Assad, au asistat neputinciosi la "mortile chinuite" a nenumarati pacienti, prieteni si colegi.

"Lumea intreaga a stat deoparte, observand cat de 'complicata' este situatia din Siria si nefacand mai nimic sa ne protejeze. Au fost recent oferte de evacuare facute de guvern si de Rusia, ca niste amenintari prea putin mascate - fugiti acum sau va asteapta ce?", se arata in scrisoare.

Siria, tara din care nu a mai ramas nimic - reportaj sfasietor din locul cu ruine, bombe si oameni nebuni

Medicii spun ca in ultima luna au fost 42 de atacuri asupra unor spitale din Siria, dintre care 15 in cele unde lucreaza ei.

"Acum doua saptamani, 4 nou-nascuti care se chinuiau sa respire au murit sufocati dupa ce o explozie a taiat rezerva de oxigen de la incubatoarele lor. In timp ce se luptau pentru fiecare gura de aer, vietile le-au fost curmate inainte sa inceapa", scriu doctorii.

Ei amintesc ca au jurat sa ii ajute pe cei care vor avea nevoie si ii cer lui Obama sa isi faca si el datoria.

"N-avem nevoie de lacrimi, compasiune sau rugaciuni: avem nevoie disperata de o zona libera de bombardamente deasupra partii estice din Alep si de o actiune internationala pentru a preveni un nou asediu asupra orasului", au mai scris medicii.

Potrivit ONU, nenumarati civili din Alep au fost ucisi si raniti in ultimele saptamani si, cu toate acestea, atacurile asupra spitalelor si clinicilor au continuat nestingherit.

Mai mult, distrugerea infrastructurii civile a lasat mai mult de doua milioane de oameni fara curent si apa timp de mai multe zile.

ONU a transmis ca este gata sa trimita ajutoare in Alep, dar a cerut incetarea focului pentru 48 de ore pentru a putea reface stocurile de hrana si medicamente ale orasului, care "scad periculos".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#medici sirieni scrisoare Obama bombardamente spitale , #Siria