Misiune indeplinita: Cum i-a asigurat Putin spatele lui Assad pentru multa, multa vreme de acum incolo

Marti, 15 Martie 2016, ora 15:36
6638 citiri
Misiune indeplinita: Cum i-a asigurat Putin spatele lui Assad pentru multa, multa vreme de acum incolo
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat de curand ca Rusia isi va retrage trupele din Siria si nu exista niciun motiv pentru care n-ar trebui sa-l credem, in aceasta chestiune, pe liderul de la Kremlin, este de parere analistul James Jay Carafano.

Intr-un material publicat Fox News, Carafano aminteste ca Putin a declarat ca armata Rusiei si-a atins in mare parte obiectivele in Siria.

"Este greu sa contrazic aceasta afirmatie. Scopul principal al lui Putin a fost sa-l pastreze la putere pe Bashar al-Assad. Ar fi fost un dezastru pentru flancul sudic al Kremlinului daca pierdea Siria si porturile-cheie la Mediterana. Riscul sa se intample acum acest lucru este minim. Puterea militara a Moscovei pare sa fi inclinat balanta, in razboiul civil din Siria, in favoarea regimului lui Assad", este de parere analistul.

Assad nu-si ia adio de la Putin: Rusia nu paraseste complet Siria

Carafano mai scrie ca, desi pare greu de crezut, Putin a inregistrat si un succes diplomatic. Impotriva tuturor sanselor, a reusit sa-l transforme pe Assad - care a folosit inclusiv arme chimice in razboiul din Siria - intr-un presedinte frecventabil. Sau macar acceptat de majoritatea comunitatii internationale. Nimeni nu mai vorbeste acum plecare de la putere a lui Assad. Si nici Assad nu se mai teme de perspectiva de a se afla el insusi in boxa acuzatilor la Curtea Penala Internationala in curand. Chiar daca acordul de pace din Siria va fi de durata sau nu, Assad va ramane la putere.

Aceasta este, de altfel, o veste foarte buna pentru Putin. Asa ca el poate declara acum ca misiunea in Siria a fost indeplinita si soldatii rusi se intorc acasa victoriosi. Pe plan intern, acest lucru ii aduce un plus de popularitate lui Putin. Pe plan extern, liderul de la Kremlin pare mai flexibil, iar atentia nu va fi concentrata asupra sa atunci cand Putin va face "urmatoarea miscare miseleasca".

Putin retrage fortele ruse din Siria - SUA reactioneaza

Carafano mai noteaza ca Putin va pretinde, fara indoiala, ca in Siria a dat o lovitura puternica terorismului, chiar daca jihadistii de la Statul Islamic sunt inca in picioare si refugiatii fac cozi la portile Europei.

"Insa acest lucru nu e problema liderului de la Kremlin. Putin si-a trimis trupele in Siria doar sa obtina el insusi un castig. Iar daca exista argumente care sustin contrariul, probabil e vorba de propaganda finantata de Kremlin", continua analistul.

Rusii au inceput retragerea din Siria: Militarii incarca avioanele la TV

In final, acesta remarca si ca Putin nu vorbeste despre o retragere totala a trupelor sale din Siria. "Rusia va pastra 'o amprenta militara' in Siria. Iar acea forta reziduala ii va fi utila lui Putin si pentru a crea stabilitate, si pentru a destabiliza, in functie de scopurile liderului de la Kremlin.

Putin retrage fortele ruse din Siria - SUA reactioneaza

Cert este ca, in timp ce Rusia a inceput sa-si retraga trupele, Putin i-a asigurat lui Assad scaunul prezidential pentru multa vreme de acum inainte. Iar acest lucru lasa restul lumii arabe afundata intr-o mare mizerie", conchide James Jay Carafano.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Putin trupe Siria, #Putin Assad conducere Siria, #Rusia retrage trupe Siria , #Siria
Comentarii