O predictie pentru Assad de la un lider musulman: Ar putea fi prins si ucis

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 08:37
4105 citiri
O predictie pentru Assad de la un lider musulman: Ar putea fi prins si ucis
Foto: Arhiva Hepta.ro

Influentul lider siit irakian Moqtada Sadr a avertizat ca presedintele sirian Bashar al-Assad risca sa cunoasca aceeasi soarta ca dictatorul libian Moammar Gaddafi, prins si ucis, daca nu renunta la putere.

Sambata, Moqtada Sadr l-a indemnat pe Bashar al-Assad sa demisioneze si a condamnat cu aceeasi ocazie presupusul atac chimic asupra civililor atribuit fortelor siriene, devenind unul dintre rarii conducatori siiti care contesta deschis legitimitatea presedintelui sirian, transmite AFP.

Stabilit in orasul sfant siit Najaf, clericul siit a dat publicitatii marti un nou comunicat reiterand pozitia sa. "I-am cerut (lui al-Assad) sa plece pentru a pastra reputatia axei de rezistenta si pentru a evita soarta lui Gaddafi", a scris el. Axa de rezistenta fata de Israel include Iranul, Siria si Hezbollahul libanez.

In octombrie 2011 si dupa opt luni de revolta, Moammar Gaddafi, omul forte al Libiei timp de peste patru decenii, a fost capturat de rebeli si impuscat cateva ore mai tarziu.

La 4 aprilie, un presupus atac chimic a lovit localitatea rebela Khan Shaykhun, in nord-vestul Siriei, omorand cel putin 87 de civili, dintre care 31 de copii. Atacul a fost atribuit de rebeli si tarile occidentale, inclusiv de Statele Unite, regimului al-Assad care a dezmintit orice implicare.

Ca represalii, Statele Unite au efectuat in cursul noptii de 6 spre 7 aprilie lovituri cu rachete Tomahawk asupra unei baze a armatei siriene, de unde, potrivit administratiei americane, ar fi fost lansat atacul.

Moqtada Sadr (foto), ale carui militii au luptat impotriva fortelor americane din Irak, a mai condamnat sambata lovitura punitiva a Washingtonului, cerand retragerea tuturor partilor straine implicate in conflictul sirian.

Mai multe militii siite irakiene, unele sustinute direct de Iran, lupta alaturi de fortele lui Bashar al-Assad in razboiul din Siria.

Devenit popular dupa ce s-a revoltat impotriva americanilor in timpul invaziei, Moqtada Sadr s-a reinventat ca un campion al reformelor din Irak. El se afla la conducerea uneia dintre cele mai importante miscari siite din aceasta tara, reaminteste AFP.

Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Cum au reacționat liderii popularilor europeni, după ce PNL a decis să se alieze electoral cu PSD. „Populiştii şi extremiştii au avut o creştere semnificativă”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit marţi, 5 martie, în conferinţa comună cu preşedintele PPE, Manfred Weber, de la sediul partidului, despre reacţia liderilor la listele comune...
Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Îndemnul unui lider european pentru români: ”Nu vă irosiți voturile pe extremiști”
Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat marţi, 5 martie, la Bucureşti, în conferinţa de presă comună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, că românii vor decide...
#Moqtada Sadr avertisment Siria Assad ucis , #Siria