O predictie pentru Assad de la un lider musulman: Ar putea fi prins si ucis

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 08:37
3810 citiri
O predictie pentru Assad de la un lider musulman: Ar putea fi prins si ucis

Influentul lider siit irakian Moqtada Sadr a avertizat ca presedintele sirian Bashar al-Assad risca sa cunoasca aceeasi soarta ca dictatorul libian Moammar Gaddafi, prins si ucis, daca nu renunta la putere.

Sambata, Moqtada Sadr l-a indemnat pe Bashar al-Assad sa demisioneze si a condamnat cu aceeasi ocazie presupusul atac chimic asupra civililor atribuit fortelor siriene, devenind unul dintre rarii conducatori siiti care contesta deschis legitimitatea presedintelui sirian, transmite AFP.

Stabilit in orasul sfant siit Najaf, clericul siit a dat publicitatii marti un nou comunicat reiterand pozitia sa. "I-am cerut (lui al-Assad) sa plece pentru a pastra reputatia axei de rezistenta si pentru a evita soarta lui Gaddafi", a scris el. Axa de rezistenta fata de Israel include Iranul, Siria si Hezbollahul libanez.

In octombrie 2011 si dupa opt luni de revolta, Moammar Gaddafi, omul forte al Libiei timp de peste patru decenii, a fost capturat de rebeli si impuscat cateva ore mai tarziu.

La 4 aprilie, un presupus atac chimic a lovit localitatea rebela Khan Shaykhun, in nord-vestul Siriei, omorand cel putin 87 de civili, dintre care 31 de copii. Atacul a fost atribuit de rebeli si tarile occidentale, inclusiv de Statele Unite, regimului al-Assad care a dezmintit orice implicare.

Ca represalii, Statele Unite au efectuat in cursul noptii de 6 spre 7 aprilie lovituri cu rachete Tomahawk asupra unei baze a armatei siriene, de unde, potrivit administratiei americane, ar fi fost lansat atacul.

Moqtada Sadr (foto), ale carui militii au luptat impotriva fortelor americane din Irak, a mai condamnat sambata lovitura punitiva a Washingtonului, cerand retragerea tuturor partilor straine implicate in conflictul sirian.

Mai multe militii siite irakiene, unele sustinute direct de Iran, lupta alaturi de fortele lui Bashar al-Assad in razboiul din Siria.

Devenit popular dupa ce s-a revoltat impotriva americanilor in timpul invaziei, Moqtada Sadr s-a reinventat ca un campion al reformelor din Irak. El se afla la conducerea uneia dintre cele mai importante miscari siite din aceasta tara, reaminteste AFP.

Citeste si:
Legea offshore a fost adoptată. ”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră”
Legea offshore a fost adoptată. ”La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră”
Legea offshore a fost votată miercuri, 18 mai, cu 249 de voturi pentru 34 împotrivă. Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat încă din cursul dimineții că acest lucru se va...
Ciolacu, despre sistemul progresiv de impozitare: ”Nu puteți să îmi spuneți că sunt toți tâmpiți”
Ciolacu, despre sistemul progresiv de impozitare: ”Nu puteți să îmi spuneți că sunt toți tâmpiți”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, despre introducerea impozitului progresiv, că cei din Olanda, Germania, SUA, Italia, nu sunt toţi sunt tâmpiţi, pentru că au un...