Obama: Sunt decis sa atac Siria. Poporul trebuie insa sa se pronunte

Autor: Ana Ilie
Sambata, 31 August 2013, ora 20:50
23487 citiri
Obama: Sunt decis sa atac Siria. Poporul trebuie insa sa se pronunte

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, sambata seara, ca SUA au prezentat un "caz puternic" privind utilizarea armelor de catre Siria si a argumentat ca este hotarat sa loveasca regimul lui Bashar al-Assad. Pentru ca puterea Americii sta insa in modelul democratic, nu in forta sa militara, Obama s-a decis sa consulte Congresul, pentru ca "tara va fi puternica daca vom adopta acest curs de actiune".

"Este lucrul corect pentru democratia noastra" si "respect opinia celor care cer precautie", a spus Obama in fata Casei Albe.

Presedintele SUA a aratat insa ca utilizarea armelor chimice de catre Siria reprezinta un "pericol la adresa securitatii nationale" si, mai mult, "pune in pericol prietenii nostri - Israel, Iordania, Turcia, Irak".

Obama a explicat ca decizia sa se bazeaza si pe faptul ca este "presedintele celei mai vechi democratii. Puterea noastra nu sta in muschi, ci in modelul pe care il prezentam, ca reprezentanti ai poporului. Merg in Congres pentru a obtine aprobare de la popor. Congresul va vota de indata ce se intoarce. Maine ii informez de ce are atata importanta pentru securitatea nationala".

Obama a declarat ca este constient ca poporul american se teme de razboi, dar "poporul american are bunul simt sa stie ca nu putem rezolva problemele din Siria cu armata. De asta nu ne gandim sa punem trupele noastre in mijlocul razboiului altui popor. Noi cautam o solutie politica".

"Dar suntem SUA. Nu putem si nu trebuie sa inchidem ochii la ce s-a intamplat in Damasc. Credem ca dreptul oamenilor de a trai in pace si demnitate e responsabilitatea guvernelor. Tuturor membrilor Congresului, le cer sa voteze pentru securitatea nationala. Astept dezbaterea si va cer sa intelegeti ca unele lucruri sunt mai importante decat partizanatul si politica de moment", a continuat Obama.

Seful de la Casa Alba a continuat aratand ca "acum e momentul sa aratam lumii ca ne tinem de cuvant si conducem cu credinta ca corectitudinea face puterea, si nu invers. Democratia noastra e puternica atunci cand presedintele si reprezentantii poporului stau impreuna".

Obama si-a bazat intreaga argumentatie pro-atac pe ideea ca atacul chimic de la Damasc reprezinta un pericol pentru securitatea nationala a Americii, nu in ultimul rand prin "proliferarea armelor in randurile grupurilor teroriste".

"Amenintarea trebuie confruntata. Am decis ca vom interveni. Misiunea noastra va fi limitata, nu vom pune bocanci pe sol. Le vom degrada puterea de a riposta si suntem pregatiti sa lovim cand alegem sa facem asta. Capacitatea noastra de a lovi nu depinde de moment, ci de cand sunt pregatit sa dau ordin".

Inspectorii ONU care au investigat utilizarea armelor chimice in Siria au parasit, sambata, Damascul. Echipa de experti a trecut in Liban la cateva ore dupa ce presedintele american Barack Obama a declarat ca SUA iau in considerare un "act limitat" impotriva Siriei.

Investigatorii au parasit hotelul lor din Damasc intr-un convoi de vehicule, sambata dimineata, si au ajuns in Liban la scurt timp.

In timpul vizitei, acestia au efectuat inspectii la locurile unde se crede ca regimul presedintelui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice. Ar mai putea dura inca doua saptamani inainte ca acestia sa isi prezinte raportul final.

Plecarea expertilor ONU din Siria inseamna ca s-a indepartat un obstacol politic si practic din fata unei eventuale actiuni militare americane. Orice atac i-ar fi pus in pericol si nu ar fi fost pus in practica atata vreme cat acestia se aflau in Siria.

Cu toate ca investigatorii nu si-au redactat inca raportul, americanii isi bazeaza decizia pe propriile informatii. Secretarul american de Stat John Kerry s-a bazat pe serviciile americane de informatii cand a precizat, vineri seara, ca Siria a omorat, cu atacul chimic din 21 august, 1429 de persoane, din care 426 de copii.

Siria da vina pe rebeli pentru atacul cu arme chimice.

Citeste si:
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Mesajul ministrului român de Externe pentru rușii care vor să vină Deveselu. Care este situația diplomaților români din Ucraina
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi, 27 ianuarie, că scutul de la Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia, lucru de care se pot convinge oficialii de la Moscova făcând o...
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...