ONU da verdictul: Si Assad si Statul Islamic au folosit arme chimice

Joi, 25 August 2016, ora 21:10
3240 citiri
ONU da verdictul: Si Assad si Statul Islamic au folosit arme chimice

Armata siriana a comis cel putin doua atacuri cu arme chimice, in 2014 si 2015, iar gruparea terorista Statul Islamic a folosit la randul sau acest tip de armament anul trecut.

Sunt concluziile unui raport al ONU, transmis miercuri Consiliului de Securitate, care urmeaza sa il dezbata pe 30 august, potrivit AFP.

Ancheta ONU a stabilit ca elicoptere militare siriene au utilizat gaz de clor in doua localitati din provincia Idleb (nord-vest), la Talmenes pe 21 aprilie 2014 si la Sarmin pe 16 martie 2015.

Statul Islamic a folosit gaz mustar sau iperita la Marea, in guvernoratul Alep din nordul Siriei pe 21 august 2015.

Raportul de 95 de pagini, cu tot cu anexe tehnice, este rezultatul unui an de ancheta.

Grupul de 24 de anchetatori, intitulat Joint Investigative Mechanism (JIM, Misiune de ancheta comuna), a fost infiintat in august 2015, in comun de catre ONU si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Rapoarte anterioare ale ONU si OIAC au confirmat utilizarea de armament chimic in Razboiul din Siria, insa fara sa atribuie vreo vina.

In total, au fost anchetate noua presupuse atacuri chimice comise in perioada 2014-2015.

Insa in cazul a sase dintre aceste atacuri - atribuite de occidentali regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad - anchetatorii nu au putut sa culeaga "informatii suficiente" sau acestea erau contradictorii.

Consiliul de Securitate a amenintat ca va impune sanctiuni dupa identificarea vinovatilor fara urma de indoiala.

Acest raport a fost publicat la trei ani de la un atac chimic, in care au fost ucise sute de persoane, la est de Damasc, pe 21 august 2013.

In urma acestui masacru, Siria a aderat la Conventia pentru interzicerea armamentului chimic si a acceptat un plan de desfiintare a stocurilor sale de gaz mustar si sarin.

OIAC a anuntat in ianuarie ca acest arsenal a fost distrus.

Insa clorul - care are o intrebuintare industriala - nu este inregistrat ca arma chimica, iar OIAC a relevat discrepante in lista arsenalului, intocmita de catre Guvernul sirian.

SUA, Franta si Marea Britanie cer socoteala, dar Assad ar putea fi protejat de Rusia si China

Casa Alba a cerut imediat, miercuri, ca cei vinovati "sa dea socoteala".

"Acum este imposibil sa se nege ca regimul sirian a folosit in mod repetat gaz de clor ca arma impotriva propriului popor", a subliniat Ned Price, un purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala.

"Vom coopera cu partenerii nostri internationali pentru ca ei (cei vinovati) sa dea socoteala, mai ales in fata Consiliului de Securitate al ONU", a subliniat el.

In opinia adjunctului ambasadorului francez la ONU Alexis Lamek, Consiliul va fi nevoit sa isi "asume responsabilitatile" o aluzie la sanctiuni tintite sau la o sesizare a Curtii Penale Internationale (CPI).

Omologul sau britanic Peter Wilson a indemnat, la randul sau, ca vinovatii "sa fie pusi sa dea socoteala".

Insa Rusia si China, care protejeaza regimul lui Bashar al-Assad, au posibilitatea sa blocheze orice initiativa in Consiliu prin folosirea dreptului de veto - asa cum au facut-o in mai multe randuri de la inceputul conflictului sirian, in martie 2011.

Regimul lui Bashar al-Assad a negat mereu ca a utilizat armament chimic.

ONU a stabilit in septembrie 2013 ca s-au folosit arme chimice in Siria, insa atacurile nu au putut fi atribuite.

Dupa ce a aderat la Conventia pentru interzicerea armamentului chimic, Siria si-a predat armele chimice, dar ulterior OIAC a descoperit ca in tara mai existau astfel de substante.

Citeste si:
Liderul PNL Bucureștri, semnal de alarmă privind greva STB: ”Forţe obscure şi conspiraţioniste vor încerca să o confiște”
Liderul PNL Bucureștri, semnal de alarmă privind greva STB: ”Forţe obscure şi conspiraţioniste vor încerca să o confiște”
Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a declarat luni, 24 ianuarie, că are semnale conform cărora greva angajaților STB va trece de la PSD la AUR. Acest lucru este îngrijorător, a...
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Florin Cîțu anunță investiții masive în Vrancea: ”Vom reduce decalajul de dezvoltare dintre această zonă şi alte regiuni”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 24 ianuarie, că toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din Vrancea vor beneficia de investiţii majore care vor reduce decalajul de...