ONU: Liderii Siriei ar trebui judecati la Haga

Autor: Ana Ilie
Marti, 19 Februarie 2013, ora 14:50
1583 citiri
ONU: Liderii Siriei ar trebui judecati la Haga

Liderii sirieni ar trebui adusi in fata Curtii Penale Internationale, pentru a fi judecati pentru crime si tortura, au cerut, luni, anchetatorii ONU. In paralel, UE si-a intarit embargoul privind armele privind ambele parti din conflictul sirian.

In schimb, Marea Britanie a obtinut acordul partenerilor sai pentru a face mai usor aprovizionarea zonelor controlate de rebeli cu echipament si antrenamente "non-letale", in scopul mentinerii securitatii, scrie Guardian.

Pana acum nu a fost posibila o astfel de actiune, a precizat Marea Britanie, subliniind ca nici nu s-a pus problema livrarii de arme.

"Ne permite sa livram o gama mai larga de echipament pentru a proteja vietile civililor in Siria", a spus ministrul britanic de Interne, William Hague. "Ne permite si sa acordam asistenta si consiliere, pe care eram restrictionati pana acum in a le acorda. Am fi mers mai departe, insa multe natiuni nu ar fi facut niciun amendament. Acesta este un compromis".

Carla del Ponte, fost procuror sef al Curtii Penale Internationale, care lucreaza la o ancheta ONU asupra Siriei, a afirmat ca au fost identificati vinovati la nivel inalt si a insistat ca Haga sa actioneze in acest sens.

"Acum este cu adevarat momentul ... Avem in tribunal permanent, Curtea Penala Internationala, care ar fi pregatit sa preia acest caz", a declarat del Ponte la Geneva.

Cererilor anterioare de judecare a liderilor sirieni la Curtea Penala Internationala nu li s-a dat curs, deoarece ar fi nevoie de acordul tututor celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU. Insa cei cinci raman divizati, deoarece Chian si Rusia au blocat toate incercarile de pedepsire a Damascului.

Ancheta ONU cu privire la Siria, condusa de Paulo Pinheiro din Brazilia, a urmarit lantul de comanda pentru a stabili responsabilitatea penala. Onu sustine ca aproape 70.000 de oameni au fost ucisi din martie 2011 in Siria.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Siria lideri judecati Haga, #Siria lideri crime, #siria morti , #Siria
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Nu. Liderii West-ului ar trebui judecati la Haga
Poza RETARDER
RETARDER
rank 5