Opt cetateni romani au fost repatriati din Siria

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 16:02
1039 citiri
Opt cetateni romani au fost repatriati din Siria

Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, la cerere, miercuri, un grup format din 8 cetateni romani si un membru de familie, cetatean sirian. Cei noua au fost repatriati din Siria prin Liban, punctul de frontiera Jdeideh - Masnaa.

Demersurile pentru efectuarea transportului pe cale rutiera Jdeideh - Aeroportul Rafic Hariri din Beirut au fost asigurate de Ambasada Romaniei la Damasc, informeaza MAE intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Ambasada Romaniei la Beirut a oferit cetatenilor romani sprijin consular si logistic, precum si cazare, hrana, apa si medicamente. Acestia au beneficiat de sprijinul autoritatilor libaneze pentru desfasurarea in bune conditii a formalitatilor tehnice.

De la inceputul conflictelor din Siria, Ambasada Romaniei la Damasc a repatriat, prin proceduri proprii, peste 500 cetateni romani.

De altfel, MAE roma le cere tuturor romanilro aflati in Siria sa paraseasca de urgenta tara, avand in vedere ca situatia de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majora in ultima perioada.

Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat "Syrian Airlines" pe lista de sanctiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetatenilor romani din Siria sunt cele tereste, spre statele vecine, in primul rand spre Liban, apoi spre Iordania si Turcia. Nu mai exista nici o cursa directa catre Romania.

Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari privind posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta.

Cetatenii romani prezenti pe teritoriul Siriei sunt sfatuiti sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.

In cadrul Departamentului Consular functioneaza o linie telefonica +40.21.319.21.37 la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare. De asemenea, Departamentul Consular raspunde solicitarilor de informatii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro.

A.I.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE repatriere romani Siria, #Siria romani repatriati , #Siria