Ororile din Siria, prin ochii unui medic: Erau atat de multi pacienti ca nu incapeau pe podea

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 09:21
2722 citiri
Ororile din Siria, prin ochii unui medic: Erau atat de multi pacienti ca nu incapeau pe podea
Foto: The Independent

Saleyha Ahsan, un medic britanic, a povestit pentru BBC un episod din experienta sa din spitalele din Siria care l-a marcat pe viata.

Medicul se afla in Siria pe 26 august, la scurt timp dupa atacurile cu arme chimice din Damasc, scrie The Independent. Sosise acolo prin intermediul Organizatiei umanitare "Mana in Mana pentru Siria". In acelasi spital se afla si o echipa de jurnalisti BBC care documentau situatia din Siria.

"Imi beam ceaiul linistit si radeam alaturi de colegii mei sirieni. Nu intelegeam mare lucru din ce spuneau dar ne amuzam impreuna. Ii admiram ca gasisera puterea sa stea acolo. Aceasta mai ales ca medicii sunt tinte pe care se pune mare pret in acest conflict. La un moment dat, relaxarea noastra a fost intrerupta de sunetul unei masini care a intrat in curtea spitalului. Am alergat pe scari si am constatat ca in bratele oamenilor se afla un bebelus. Fata ii era arsa si un picior era insangerat. Am crezut initial ca este vorba despre un accident de masina", a povestit medicul britanic.

Barbatul si-a amintit cu groaza de copiii pe care i-a vazut in acea zi.

"In timp ce lucram, un baietel a aparut in dreapta mea. Pielea sa era palida, acoperita cu cenusa alba. Se deplasa incet si in liniste. Cand s-a intors am ramas uimit. Pe partea dreapta avea o rana deschisa prin care se vedea craniul. Incercam sa il tin in pozitie dreapta si cautam o targa. In scurt timp, mi-am dat seama ca nu era vorba despre un simplu accident de masina. In cateva minute, pe usa spitalului au inceput sa intre zeci de pacienti. Atat de multi erau incat nu mai era loc decat pe podeaua din fata receptiei", si-a amintit Saleyha Ahsan.

Medicul povesteste cu groaza ce a vazut in spitalul din Siria.

"Un baiat de 15 ani se asezase pe un scaun cu mainile intinse tremurand in liniste. Era dezbracat de la brau in sus. M-am uitat la mainile lui iar pielea parea ca i se cojeste. Un tipat a strapuns zgomotul general de fond. O fata de 17 ani se afla intr-un scaun cu rotile in agonie. Cea mai mica atingere ar fi fost mai mult decat ar fi suportat. Era arsa pe tot corpul, inclusiv pe fata. Durerea era inimaginabila", a mai marturisit doctorul.

O scoala privata din apropiere fusese lovita de o bomba. Terenul pe care se aflau spitalul si scoala era intr-o zona aflata sub controlul opozitiei iar lovitura asupra copiilor a venit, conform spuselor medicului, din partea armatei.

Doctorul si-a aminitit de mai multi tineri, fete si baieti, care au ajuns la spital in agonie.

"Unul dintre pacientii mei, Anas Said Ali, de 18 ani, a fost atat de rau ars incat parul i se topise iar corpul sau emana in continuare caldura. "Vreau sa dorm", imi tot spunea. Tatal sau statea in apropiere, rabdator si tacut. In Londra un astfel de caz ar fi fost trimis de urgenta la terapie intensiva, dar aici 40 de pacienti erau in aceeasi stare iar posibilitatile noastre erau limitate.

O fata mi-a vorbit in engleza: "Cat de rau imi arata fata?", m-a intrebat. Mama ei plangea la capatai. Tanara a continuat sa vorbeasca in engleza si m-a intrebat: "Crezi ca imi vor putea repara fata?". Apoi s-a adresat unui coleg doctor, in araba: "Eram la scoala, invatam. Vreau sa devin ca voi, doctori, ca sa ajut oamenii"", si-a mai amintit medicul.

Potrivit acestuia, trei fete au fost ucise instantaneu de bomba. Directorul scolii descrisese explozia ca o ploaie de foc, cu flacari care picau precum picaturile de apa topind tot in cale.

"Un alt baiat devenise aproape de neidentificat din cauza arsurilor, dar traia. I-am introdus un tub pe gat pentru a-i putea permite sa respire. Am vrut sa ii introducem intravenos un ac. Pur si simplu nu am gasit niciun loc care sa nu fie ars pe trupul sau. A murit in drum spre granita turca, neidentificat. Parintii lui si acum il cred disparut", a mai povestit medicul britanic care a spus ca zece tineri au murit din cauza ranilor suferite in acea zi de 26 august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria atac medic bomba tineri, #marturie medic Siria bomba scoala, #orori Siria copii morti bomba , #Siria