Posibila distrugere a Damascului - o profetie biblica?

Sambata, 31 August 2013, ora 22:32
11997 citiri
Posibila distrugere a Damascului - o profetie biblica?
Foto: Time

"Iata, Damascul nu va mai fi o cetate, ci va ajunge un morman de daramaturi", se scrie in Biblie. Un posibil atac american si o eventuala distrugere a Damascului i-a facut pe unii evanghelisti sa spuna ca versetul biblic ar putea fi o profetie.

Regiunea siriana a reprezentat a doua zona ca importanta, dupa Ierusalim, pentru raspandirea initiala a crestinismului, potrivit Time.

Citatul biblic referitor la Damasc, care apare in cartea lui Isaia din Biblie, in capitolul al 17-lea este un pasaj profetic, considera unii evanghelisti. Ei cred ca o escaladare a violentei din Siria ar putea insemna ca vechiul text biblic s-ar putea adeveri.

Insa, aproape toti cercetatorii Bibliei, sustin ca o astfel de interpretare literala a textului este anormala. Pasajul a fost scris cu mai mult de 2.500 de ani in urma si ii condamna pe dusmanii Ierusalimului din timpul invaziei siriene.

Oracolele profetice din cartea lui Isaia numesc nu numai Siria, dar si alte numeroase natiuni, incluzand Moab, Babilon, Egipt si Tyr, care au amenintat poporul iudeu in acea vreme.

"Nu poti citi Biblia in acest fel. Este un poem vechi despre un context antic. O mai buna interpretare a pasajului ar fi ca toate tarile sunt raspunzatoare in fata lui Dumnezeu, chiar natiuni ca Siria si Babilon", a explicat Walter Brueggemann, profesor emerit la Seminarul Teologic Columbia, Statele Unite.

Capitolul 17 din Isaia nu este singurul in care Siria este mentionata in Biblie. Iisus insusi nu a calatorit, probabil, niciodata in Siria moderna, dar apostolul Pavel, al doilea cel mai faimos lider crestin, a fost convertit la crestinism in afara Damascului.

Pe de alta parte, biserica din Antiohia, Siria (un oras aflat la aproximativ 96 de kilometri de Alep), a devenit un refugiu pentru primii crestini care au fugit de persecutie din Ierusalim, dupa ce Stefan, primul martir al crestinismului, a fost omorat cu pietre.

Regiunea siriana a dat nastere primilor teologi ai crestinismului, precum Sf. Ignatie, episcop al Antiohiei, Ioan Gura de Aur, contemporan cu Augustin si Ioan din Damasc.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri seară, 21 februarie, că Alianţa Dreapta Unită va contesta orice comasare a alegerilor pe toate căile legale. ”Ce vedem astăzi...
#distrugere Damasc profetie biblica, #posibil atac american Siria, #distrugere Damasc Isaia Biblie, #Damasc Siria raspandirea crestinismului , #Siria