Presa belgiana: Romania ghideaza statele mici ale UE catre un raid in Siria

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 21:55
6415 citiri
Presa belgiana: Romania ghideaza statele mici ale UE catre un raid in Siria

Romania ghideaza micile state ale Uniunii Europene catre un raid in Siria, potrivit unor informatii venite dintr-o sursa a Ministerului de Externe francez, citate de presa belgiana.

Conform sursei citata de RTL.be, Parisul a enumerat cele sase tari europene care sustin o interventie militara in Siria, "chiar si fara un mandat din partea Natiunilor Unite". Printre aceste tari figureaza, in mod neasteptat, Romania, transmite La Voce della Russia.

Nu este clar cine este responsabil pentru conducerea tarii in ce priveste problemele de politica externa: fie presedintele Traian Basescu, ceea ce ar fi normal, fie ministrul Afacerilor Externe Titus Corlatean - varianta mai probabila, noteaza sursa citata.

Vorbind la reuniunea anuala a diplomatiei romane, seful statului a spus ca Romania este pregatita sa sustina atacurile militare impotriva Siriei. Potrivit surselor din Ministerul de Externe francez, Bucurestiul se afla intr-o companie foarte selecta, din acest punct de vedere.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

Astfel, pe lista se mai afla Danemarca, cunoscuta pentru atitudinea sa dura si de multe ori unilaterala in multe probleme internatioale, Croatia, Letonia, Grecia si Cipru. Problemele de dependenta financiara fata de UE si FMI ale ultimelor doua tari limiteaza independenta in politica externa a statului.

Cu toate acestea, prezenta acestor "soimi" in problema siriana, dar si a Romaniei pare ciudata, mai ales din cauza sensibilitatii pozitionarii Bucurestiului fata de problemele regionale, cum ar fi Transilvania, Transnistria si Kosovo.

Astfel, pentru a pastra integritatea teritoriala in Europa, opinia ONU pentru oficialii de la Bucuresti este importanta, insa in legatura cu Siria nu este chiar asa. Printre alte lucruri, atat Ungaria si Bulgaria, Romania sau alte tari vecine din regiune s-au abtinut privitor la a adopta o pozitie fata de o solutie militara la problema siriana.

Incercand sa explice situatia curenta din Romania, Titus Corlatean a spus ca "politicienii folosesc perioadele de exacerbare pentru colectarea punctelor electorale". Exista doar dorinta ca aceste "perioade de exacerbare", pline de decizii impulsive si inconsistenta in arena internationala, sa nu se prelungeasca prea mult si sa nu aiba ca rezultat consecinte tragice si ireversibile, mai scrie sursa citata.

Totodata, sunt amintite si relatiile Romaniei cu Ungaria din ultima perioada, din cauza declaratiilor referitoare la Transilvania, problema aderarii tarii la spatiul Schengen sau problema recunoasterii independentei Kosovo.

Antonescu: Romania va fi "in prima linie" in cazul unui atac al Siriei

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 27 august, ca Romania va fi solidara cu aliatii NATO, indiferent de decizia care se va lua la nivelul organizatiei nord-atlantice cu privire la o interventie militara in Siria.

"Pentru Romania, esenta este, in opinia mea, consecventa si prudenta. Prudenta nu poate merge pana a nu fi solidari cu aliatii nostri, daca la nivelul NATO sau al statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliatii nostri, dar nu cred ca trebuie sa ne situam pe pozitia de campioni, pentru ca nu avem informatie", a afirmat Traian Basescu.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Romania atac Siria, #Romania interventie militara Siria, #tari UE interventie militara Siria, #Basescu interventie Siria , #Siria