Presa chineza de stat acuza Vestul ca starneste razboiul civil in Siria

Autor: Ana Ilie
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:54
1740 citiri
Presa chineza de stat acuza Vestul ca starneste razboiul civil in Siria

Un important ziar chinez acuza, luni, tarile din Occident pentru ca starnesc razboiul civil in Siria, unde politia si militiile au blocat un intreg district al capitalei Damasc pentru a preveni o noua demonstratie masiva impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

Dupa aproape un an de proteste la adresa regimului lui Assad, revolta populara a ajuns sa cuprinda si Damascul, unde au avut loc demonstratii, schimburi de focuri si confruntari violente in ultima vreme, scrie Reuters.

Cotidianul Poporului, apartinand Partidului Comunist din China, a publicat, luni, un editorial in care sustine ca sprijinul acordat de tarile occidentale Opozitiei din Siria si cererilor acesteia privind demisia lui Assad ar putea provoca "un razboi civil la scara mare", care ar necesita interventie straina.

China si Rusia au pozitii opuse Occidentului in ceea ce priveste Siria si si-au impus vointa la ONU, la inceputul acestei luni, blocand o rezolutie ce ar fi cerut demisia lui Assad.

Daca ar fi trecut rezolutia la Consiliul de Securitate, s-ar fi ajuns la mai multa violenta, sprijina editorialistul Qu King pozitia Chinei, invinovatita, impreuna cu Rusia, ca prelungesc varsarea de sange in Siria.

"Daca tarile din Occident continua sa sustina pe deplin opozitia fata de Siria, atunci, in cele din urma, va izbucni un razboi civil la scara mare si nu va mai fi posibila evitarea unei interventii armate straine", se arata in comentariu.

China si-a trimis oficiali in Siria, pentru a trata cu regimul, dar si cu opozitia pentru incheierea violentelor. Adjunctul ministrului chinez de Externe, Zhai Jun, s-a intalnit, sambata, cu Assad la Damasc, si si-a exprimat sprijinul fata de planul acestuia de a organiza un referendum si alegeri parlamentare in decurs de patru luni - initiative considerate a fi o pacaleala de catre occident.

SUA, Europa, Turcia si Liga Araba au cerut ca Assad sa renunte la putere si s-au aratata ingrijorate ca in Siria, in pofida initiativelor aparent pro-democratice ale presedintelui, continua varsarea de sange.

Duminica, fortele lui Assad au continua sa bombardeze orasul Homs, centrul protestelor din ultimele 11 luni. Aflat sub asediu de doua saptamani, orasul continua sa il infrunte pe Assad, cu toate ca se confrunta cu o criza umanitara tot mai grava - lipsesc mancarea si medicamentele.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Siria, #violente Siria, #China Siria, #China razboi civil Siria , #Siria