Primul contact "vizual" intre avioanele rusesti si americane in Siria

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 09:15
3274 citiri
Primul contact "vizual" intre avioanele rusesti si americane in Siria
Foto: Hepta.ro

Pilotii americani de pe avioanele de vanatoare F-16, care decoleaza din Turcia, au intrat pentru prima oara in contact "vizual" cu avioane rusesti in urma cu doua zile in spatiul aerian al Siriei, a declarat pentru CBS comandantul fortelor aeriene ale SUA, generalul locotenent Charles Brown, citat de mass-media internationale.

Potrivit generalului american care coordoneaza campania aeriana a SUA in regiune, avioanele rusesti s-au apropiat la 5 octombrie de cele americane la o distanta de mai putin de 20 de mile (peste 30 km), astfel incat pilotii US Air Force i-au putut observa vizual prin camerele lor de ochire prin radare aflate la bord.

El a spus ca rusii s-au apropiat cel mai mult de dronele americane. 'Cel mai apropiat a fost la doar cateva mile de avioanele noastre teleghidate (dronele) ', a declarat Brown, 'dar potrivit pilotului unui avion al nostru, ei nu erau mai aproape de aproximativ 20 de mile' (32,19 km).

Brown a spus ca aviatia americana intentioneaza pur si simplu sa-i ocoleasca pe rusi in Siria si nu crede ca ei vor elimina operatiunile americane. "Suntem in aer mult mai des decat rusii, asa ca atunci cand trebuie sa-i ocolim din ratiuni de securitate, vom face aceasta doar pentru o perioada mica de timp, in raport cu numeroasele ore cand suntem in aer in Irak si Siria", a spus Brown.

Razboi in Siria: Noi bombardamente ale Rusiei, navele de atac sunt pregatite

Generalul american a mai spus ca, in pofida actiunilor aviatiei ruse, el intentioneaza sa creasca numarul atacurilor aeriene asupra pozitiilor Statului Islamic. Majoritatea raidurilor vor fi efectuate de bombardiere grele B-1 ale fortelor aeriene ale SUA, care vor trebui acum sa evite avioanele de lupta ruse.

Rusia a sugerat ca va cauta sa evite eventuale incidente in spatiul aerian al Siriei intre piloti rusi si americani, au indicat marti responsabili ai Pentagonului, citati de AFP sub rezerva anonimatului. Unul dintre acestia, vorbind in cadrul turneului european al secretarului american al apararii, Ashton Carter, a precizat ca Moscova a manifestat dorinta de a pune in aplicare angajamentele asumate in timpul unei prime runde de negocieri. Aceste angajamente includ alegerea limbii si frecventa radio utilizate de piloti, precum si altitudinea la care avioanele vor efectua aceste misiuni.

NATO acuza Rusia ca a trimis efective terestre in Siria, Moscova neaga

Oficiali americani si rusi au discutat saptamana trecuta, la cererea Rusiei, modalitatile de a evita orice potential incident in spatiul aerian sirian in timpul misiunilor intreprinse de cele doua tari, luandu-si precautia sa nu apara in acelasi loc si in acelasi timp.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#avioane Rusia Siria, #Rusia bombardeaza Siria , #Siria