Raport: Un inalt oficial militar iranian il ajuta pe Assad sa reprime protestele

Autor: Ana Ilie
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:08
1403 citiri
Raport: Un inalt oficial militar iranian il ajuta pe Assad sa reprime protestele

Un inalt oficial militar iranian il ajuta pe presedintele sirian, Bashar al-Assad, sa suprime revoltele populare din tara, a declarat luni un membru al Consiliului National Sirian.

Potrivit oficialului sirian, Kassam Salimani, comandantul fortelor Quds, unitatea speciala a Garzilor Revolutionare din Iran, a sosit recent in Siria si si-a ocupat locul intr-o "camera de razboi" de unde sunt supravegheate manevrele impotriva fortelor de opozitie, scrie Haaretz.

In camera de razboi se mai afla Assad, fratele sau, Maher, bcumnatulw Assaf Shaukat si varul Rami Makhlouf, iar autoritatea sefului statului major sirian este restrictionata si impartita intre alti comandanti militari.

Forta Quds include 15.000 de soldati de elita care au operat, printre altele, in Irak in timpul razboiului, si care sunt specializati in razboiul neconventional pe teritoriu strain. Forta Quds se ocupa, printre altele, de antrenarea si finantarea gruparii Hezbollah.

Prezenta lui Salimani in Siria este o indicatie a felului de lupta pentru care se pregateste Assad. Se pare ca planul presedintelui sirian este sa castige cu orice pret teren in fata opozitiei inainte de vizita ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, insotit de o delegatie militara din care face parte si seful serviciilor de informatii.

Assad incearca, asadar, sa demonstreze ca inca mai controleaza situatia si poate suprima revoltele, iar luptele hotaratoare se desfasoara la Homs si in Zabadani, unde Armata Siriana Libera detine controlul.

Fortele siriene au bombardat, luni, orasul Homs, ucigand cel putin 60 persoane intr-un val de atacuri ce au avut loc la primele ore ale diminetii, in mai multe cartiere ale orasului. Homs a devenit, in ultimul an, unul din centrele importante ale protestelor anti-regim din Siria.

"Este cel mai violent bombardament din ultimele zile", a spus un activist din Siria, care a vorbit cu localnicii din Homs. Un alt activist sirian a anuntat ca fortele fidele presedintelui Bashar al-Assad folosesc lansatoare de rachete in atacul din Homs.

Mai multe televiziuni arabe prin satelit au transmis imagini din Homs, in care se pot vedea si auzi exploziile si fumul ridicandu-se din cladiri.

Vineri, tancurile si artileria au bombardat cartierul Khalidiya din Homs, ucigand peste 200 de persoane. Cel mai recent atac, declansat la ora 2.00 noaptea, luni, pare a fi fost extins, cuprinzand mai multe cartiere. Exploziile au zguduit Khalidiya, Baba Amro, Bayada si Bab Dreib.

15 persoane au fost ucise doar in cartierul Baba Amro si 150 ranite. Bilantul mortilor este in crestere rapida si pana la publicarea acestui articol ajunsese la 60 de morti - majoritatea civili.

Se pare ca scopul atacurilor este alungarea Armatei Siriene Libere din oras - aceasta este forta creata de dezertorii din armata, rebeli si persoane inarmate care controleaza de cateva luni anumite parti ale orasului.

"Rachetele cad la distanta de cateva secunde una de alta, pe aceeasi tinta", a povestit un localnic.

Oamenii au mai povestit si ca o uriasa explozie a distrus principala conducta de petrol ce alumenteaza rafinaria din Homs.

Potrivit activistilor sirieni, si localitatea Zabadani, aflata aproape de granita cu Libanul, aflat sub controlul opozantilor lui Assad, a fost atacat luni, insa deocamdata nu exista detalii.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Siria, #violente Siria, #Siria Iran represiune, #Siria Homs, #siria morti , #Siria