Razboi total in Siria: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat Statul Islamic sau al-Qaida

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 07:08
7903 citiri
Razboi total in Siria: Peste 90% din loviturile Rusiei nu au vizat Statul Islamic sau al-Qaida

Americanii sustin ca aproape toate loviturile aeriene ale Rusiei in Siria nu au vizat Statul Islamic si nici grupari afiliate al-Qaida, ci organizatii armate siriene moderate care lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al Assad.

"Peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra Statului Islamic sau teroristilor afiliati al-Qaida. In mare parte au fost contra gruparilor din Opozitie", a sustinut miercuri purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, citat de The Guardian.

" (Loviturile Rusiei - n.red.) au fost in mare parte impotriva gruparilor de opozitie care doresc un viitor mai bun pentru Siria si nu vor sa vada ca regimul Assad ramane la putere", a adaugat oficialul de la Washington.

A fost pentru prima data cand autoritatile americane au oferit cifre legate de impactul loviturilor aeriene ruse in tara sfasiata de razboi, arata sursa citata.

Washingtonul, care sprijina opozitia siriana moderata, a sustinut in mod constant ca operatiunea militara a rusilor in aceasta tara va pune paie pe foc in razboiul care tine deja de peste 4 ani si va fi benefica regimului presedintelui Bashar al-Assad.

"Fie ca sunt lovituri de racheta de pe o nava de la mare sau bombardament dintr-un avion militar rus, rezultatul este acelasi, Assad continua sa beneficieze de sprijin din partea Rusiei", a adaugat Kirby.

"Assad continua sa aiba posibilitatea sa isi loveasca propriul popor, inclusiv pe cei care se opun regimului sau. Si asta nu e un viitor bun pentru Siria. Este, de asemenea, asa cum am spus mai inainte, o greseala pentru Rusia, deoarece nu numai ca inflameaza tensiunile sectare in Siria, dar e posibil sa inflameze si tensiunile sectare din Rusia. Se pun singuri intr-un mare pericol", a sustinut oficialul american.

Declaratiile oficialului de la Departamentul de Stat vin in contextul in care rusii au acuzat miercuri coalitia internationala coordonata de Statele Unite ca ataca si alte tinte in Siria in afara de cele ale retelei teroriste Statul Islamic.

"Americanii si ceilalti membri ai coalitiei efectueaza raiduri aeriene in Siria de un an", a declarat generalul rus Igor Konasenkov, un oficial din cadrul Ministerului Apararii de la Moscova. "Dar avem motive sa credem ca nu ataca de fiecare data obiective teroriste", a sustinut oficialul militar, citat de RIA Novosti.

Raidurile aeriene in Siria si Irak ale coalitiei conduse de americani au inceput de mai bine de un an si, teoretic, vizeaza pozitii teroriste.

Pe de alta parte, Rusia a inceput de cateva zile bombardamentele in Siria, pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad.

Desi Statele Unite si Rusia sustin ca au acelasi inamic in Siria - Statul Islamic, americanii si alte tari occidentale ofera sustinere insurgentilor sirieni, in schimb Moscova este acuzata ca ar fi atacat pozitii ale acestora.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...