Rebelii sirieni pregatesc un atac chimic

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 15:17
1991 citiri
Rebelii sirieni pregatesc un atac chimic

Intr-o scrisoare adresata ONU, ambasadorul sirian Bashar Jaafari a avertizat Consiliul Securitatii ca rebelii inarmati din Siria pregatesc un atac cu arme chimice asupra orasului Damasc, ca apoi sa invinovateasca regimul presedintelui Bashar al Assad de un asemenea act criminal.

Ambasadorul sirian al ONU a declarat in scrisoarea trimisa secretarului general Ban Ki-Moon ca "autoritatile siriene competente au interceptat o conversatie intre doi teroristi din zona Jawbar a orasului Damasc". Scrisoarea a fost publicata marti pe site-ul ONU.

Scrisoarea precizeaza ca autoritatile au mai surprins o conversatie in care un terorist pe nume Abu Jihad ii spune altuia ca gazul toxic urmeaza sa fie folosit in capitala Siriei si ii anunta pe cei care colaboreaza cu el sa furnizeze masti de gaze celorlalti teroristi.

Jaafari a mai informat in martie Consiliul Securitatii ONU ca teroristul Haytham Salahuddin ar fi "transportat substante chimice din Turcia in numele organizatiei teroriste cunoscuta sub numele de Ahrar al-Sham", iar agentii chimice ar fi fost cumparati de la compania turca de import-export Dharwa, anunta Russia Today.

Substantele aduse din Turcia includeau si fosfor alb, pe care rebelii urmau sa-l foloseasca pentru a produce fum alb in unele zone, ca apoi sa anunte ca avioanele siriene ar fi bombardat acele regiuni, dar "motivul principal pentru care au cerut acele substante a fost acela de a le folosi ca arme chimice", a mai declarat Jaafari.

Cele doua informatii descoperite de autoritatile siriene confirma faptul ca "grupuri teroriste inarmate se pregatesc sa foloseasca gaz toxic in Jawbar si alte regiuni, cu gandul de a acuza apoi guvernul sirian de comiterea unui asemenea act de terorism", a conchis Jaafari.

Jumatate din arsenalul chimic al Siriei a fost indepartat

Siria s-a angajat sa elimine toate armele chimice pana pe 27 aprilie, cu exceptia celor care se afla in zonele mai putin accesibile, conduse de rebeli.

Damascul a declarat ca detine in jur de 700 de tone de materiale chimice extrem de periculoase, 500 de tone de materiale mai putin periculoase si 122 de tone de isopropanol, un ingredient activ pentru producerea gazului sarin. Termenul limita pentru eliminarea acestora este 30 iunie.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...
Comentarii