Reuters: Planul unui general iranian pus la cale la Moscova - bombardamentele Rusiei in Siria

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 08:45
5712 citiri
Reuters: Planul unui general iranian pus la cale la Moscova - bombardamentele Rusiei in Siria
Foto: Hepta.ro

In cadrul unei intalniri la Moscova in iulie, un general iranian din varful ierarhiei militare a desfasurat o harta a Siriei pentru a le explica gazdelor ruse cum o serie de infrangeri pentru presedintele Bashar al-Assad s-ar putea transforma in victorie - cu ajutorul Rusiei.

Vizita general-maiorului Qassem Soleimani la Moscova a fost primul pas in planificarea unei interventii militare ruse, ce a dat o alta turnura razboiului sirian si a creat o noua alianta iraniano-rusa in sprijinul lui Assad, se arata intr-un amplu comentariu publicat de Reuters.

Razboi in Siria: Noi bombardamente ale Rusiei, navele de atac sunt pregatite

In timp ce avioanele de razboi rusesti ii bombardeaza pe rebeli, sosirea fortelor speciale iraniene pentru operatiuni la sol subliniaza mai multe luni de planificare intre cei doi aliati, cei mai importanti ai lui Assad, intrat in panica dupa victoriile rapide ale insurgentilor.

Soleimani este comandantul Fortei Quds, forta speciala de elita extra-teritoriala a Garzilor Revolutionare si ii raporteaza direct liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Importante surse regionale afirma ca el deja supravegheaza operatiunile la sol impotriva insurgentilor din Siria si este acum in centrul planului pentru noua ofensiva sprijinita de rusi si iranieni, noteaza Reuters.

Aceasta extinde rolul lui regional in calitate de comandant ce a coordonat de asemenea luptele din Irak ale militiei siite sustinute de Iran impotriva Statului Islamic.

NATO acuza Rusia ca a trimis efective terestre in Siria, Moscova neaga

Intalnirea sa de la Moscova a subliniat deteriorarea situatiei in Siria, unde rebelii care avanseaza spre coasta prezinta un pericol pentru bastionul sectei alawite a lui Assad si unde Rusia pastreaza singura ei baza navala in Mediterana la Tartous.

"Soleimani a pus harta Siriei pe masa. Rusii au fost foarte alarmati dandu-si seama ca lucrurile se prabusesc si exista pericole reale pentru regim. Iranienii au asigurat ca inca exista posibilitatea initiativei", a declarat un inalt oficial regional. "La acea vreme, Soleimani a jucat un rol asigurandu-i ca nu au fost pierdute toate cartile".

Trei inalti oficiali din regiune afirma ca vizita lui Soleimani din iulie a fost precedata de contacte ruso-iraniene la inalt nivel, care au produs un acord politic asupra unui nou sprijin pentru Assad in timp ce pierderile acestuia isi mareau viteza.

Aceste surse, citate de Reuters, sugereaza ca planificarea interventiei a inceput inainte cu cateva luni. Aceasta inseamna ca Teheranul si Moscova au discutat modalitati de a-l sprijini pe Assad prin forta in timp ce oficiali occidentali se refereau la ceea ce ei credeau ca era o noua flexibilitate in pozitia Moscovei privind viitorul presedintelui sirian.

Inaintea celor mai recente actiuni, Iranul l-a ajutat pe Assad militar prin mobilizarea militiilor siite pentru a lupta alaturi de armata siriana si trimiterea de ofiteri ai Corpului Garzilor Revolutionare in calitate de consilieri. Un numar dintre ei au fost ucisi.

Rusia, un aliat al Damascului din perioada Razboiului Rece, a furnizat arme armatei siriene si a protejat Damascul diplomatic de incercarile occidentale de a-l sanctiona pe Assad la Natiunile Unite.

Acest sprijin nu i-a impiedicat pe rebeli - unii dintre ei sprijiniti de dusmanii regionali ai lui Assad - sa reduca controlul lui Assad asupra Siriei la aproximativ o cincime din teritoriul ei intr-un lung razboi de patru ani estimat ca a ucis 250.000 de persoane.

Decizia pentru un efort militar comun iraniano-rus in Siria a fost luata la o intalnire intre ministrul de externe al Rusiei si Khamenei in urma cu cateva luni, a declarat un inalt oficial al unei tari din regiune, implicata in probleme de securitate.

"Soleimani, insarcinat de Khamenei sa conduca partea iraniana a operatiunii, s-a dus la Moscova pentru a discuta detaliile. Si el s-a dus de asemenea in Siria de mai multe ori de atunci", a spus oficialul, citat de Reuters.

Guvernul Rusiei afirma ca desfasurarea rusa in Siria a intervenit ca urmare a unei cereri oficiale de la Assad, care s-a referit la probleme cu care se confrunta armata siriana in iulie.

Khamenei a trimis de asemenea un inalt emisar la Moscova pentru a se intalni cu presedintele Vladimir Putin, a declarat un alt inalt oficial regional. "Putin a spus +Bine, vom interveni. Trimiteti-l la mine pe Qassem Soleimani+. Acesta s-a dus sa explice harta teatrului" de razboi.

Avioanele rusesti, desfasurate la un aerodrom din Latakia, au inceput atacurile aeriene impotriva rebelilor in Siria saptamana trecuta.

Moscova afirma ca vizeaza Statul Islamic, dar multe dintre loviturile aeriene ale Rusiei au vizat alti insurgenti, inclusiv grupuri sustinute de dusmanii externi ai lui Assad, in special in nord-vest unde rebelii au cucerit orase de importanta strategica, inclusiv Jisr al-Shughour la inceputul acestui an.

In cea mai mare desfasurare de forte iraniene de pana acum, anumite surse au declarat pentru Reuters saptamana trecuta ca sute de trupe au sosit de la sfarsitul lunii septembrie pentru a lua parte la o ofensiva terestra majora planificata in vest si nord-vest.

Aproximativ 3.000 combatanti din gruparea libaneza sprijinita de Iran Hezbollah au fost de asemenea mobilizati pentru a lupta impreuna cu trupele armatei siriene, a declarat una dintre inaltele surse regionale.

Interventia militara in Siria este stabilita intr-un acord intre Moscova si Teheran afirmand ca loviturile aeriene rusesti vor sprijini operatiunile la sol ale fortelor iraniene, siriene si Hezbollahului libanez, a declarat una dintre sursele regionale citate de Reuters.

Acordul a inclus de asemenea furnizarea mai multor arme rusesti sofisticate pentru armata siriana si stabilirea de camere operationale comune ce i-ar aduce pe acesti aliati impreuna, alaturi de guvernul Irakului, care este aliat atat cu Iranul cat si cu Statele Unite.

Una dintre camerele operationale este la Damasc, iar alta este la Bagdad.

Ministrul sirian de externe a declarat luni ca loviturile aeriene rusesti au fost planificate de mai multe luni, aminteste Reuters.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia razboi Siria, #bombardamente Rusia Siria , #Siria
Comentarii