Rusia, acuzata de uciderea a sute de civili in Siria - ce zice Kremlinul

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 14:10
2429 citiri
Rusia, acuzata de uciderea a sute de civili in Siria - ce zice Kremlinul
Foto: captura BBC

Rusia respinge acuzatiile Amnesty International legate de raidurile sale in Siria, sustinand ca informatiile cu privire la uciderea a sute de civili si la utilizarea de munitii cu dispersie, prezentate recent de institutia neguvernamentala, sunt complet false.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a afirmat ca nu a vazut "nimic specific si nimic nou" in raportul Amnesty International, relateaza BBC.

De asemenea, a negat faptul ca soldatii rusi au folosit munitii cu dispersie in Siria.

Amnesty International: Sute de civili au murit in urma atacurilor Rusiei din Siria - Sunt crime de razboi! (Video)

Organizatia care lupta pentru drepturile omului sustine ca exista dovezi potrivit carora atacurile aeriene ale Rusiei in Siria au ucis 200 de civili in primele doua luni. Unele dintre atacuri pot constitui "crime de razboi", potrivit unui oficial Amnesty.

Rusia s-a angajat militar in Siria in septembrie 2015, sustinand ca actioneaza la solicitarea presedintelui sirian Bashar al-Assad. Rusii au afirmat ca atacurile au vizat Statul Islamic si alte grupari considerate teroriste, unele dintre ele fiind sprijinite de Occident.

"Am examinat raportul. Inca o data, nu a fost publicat nimic specific sau nou, doar clisee si informatii false pe care le-am expus deja in repetate randuri", a declarat reprezentantul Ministerului rus al Apararii.

Amnesty International a "cercetat de la distanta" cel putin 25 de atacuri ruse

care au avut loc in Homs, Hama, Idlib, Latakia si Aleppo, intre 30 septembrie si 29 noiembrie.

Institutia a vorbit cu martori ai atacurilor, la telefon si pe internet, si are dovezi audio si video, precum si expertize ale specialistilor in armament.

Potrivit oficialului rus, Amnesty a nu a avut cum sa verifice pe teren daca au existat sau nu tinte militare in zonele in care au fost ucisi civili.

El a precizat ca militantii folosesc arme instalate pe masini si ca fiecare "masina este considerata o unitate tactica si reprezinta o tinta militara legitima".

Pe de alta parte, Amnesty a aratat ca intr-unul dintre cele mai sangeroase atacuri, care a avut loc in Ariha, provincia Idlib, in 29 noiembrie, cel putin un avion rus suspect a lansat trei rachete intr-o piata, fara sa existe nicio tinta militara in apropiere. Aproape 50 de civili au murit sau au fost dati disparuti.

Marti, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anuntat ca loviturile aeriene lansate de Rusia de la inceputul interventiei sale militare in Siria au facut 2.132 de morti, dintre care aproape o treime civili.

Bilantul atacurilor Rusiei in Siria: 2.000 de morti, dintre care o treime civili

Se estimeaza ca peste 250.000 de persoane au fost ucise si milioane de persoane au fost fortate sa-si paraseaca locuintele de la inceputul conflictului din Siria, in martie 2011.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rusia atacuri Siria civili, #acuzatii Rusia atac Siria , #Siria
Comentarii