Rusia anunta ca a respins zeci de atacuri cu rachete si drone asupra bazei sale aeriene din Siria

Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 20:46
7999 citiri
Rusia anunta ca a respins zeci de atacuri cu rachete si drone asupra bazei sale aeriene din Siria
Foto: Hepta.ro

Armata rusa anunta ca a distrus, de la inceputul anului, zeci de rachete si drone lansate de insurgentii din Siria impotriva bazei sale aeriene de la Hmeimim, situata in apropierea unor teritorii aflate in continuare sub controlul unor jihadisti si rebeli, relateaza AFP.

Potrivit generalului Igor Konasenkov, 52 de drone si 27 de rachete au fost interceptate de catre fortele ruse la aceasta baza, situata in regiunea Latakia - fieful regimului lui Bashar al-Assad in nord-vestul tarii.

Toate atacurle au fost respinse, a declarat el vineri pentru presa.

"Sistemul (folosit de rebeli - n.red.) poate parea rudimentar, insa el permite lansarea unor obuze la doi kilometri", a declarat generalul Konasenkov, intr-o vizita de presa, organizata de armata rusa in Siria.

Majoritatea atacurilor proveneau din satele Khan Sheikhoun si Latamne, ambele recucerite in august de armata siriana, care afirma ca a descoperit aici ateliere de fabricare a unor drone, in vaste complxe subterane.

Insa drone sunt lansate, de asemenea, de alte sectoare ale provinciei Idleb, ultimul mare bastion rebel si jihadist din Siria si care face obiectul unui fragil armistitiu intre Moscova si Ankara in vederea evitarii unei ofensive de mare amploare a regimului.

Rusia dispune, la Hmeimim, de sisteme de aparare antiaeriana de tip Pantir S-1 (foto) si de tip Tor M-2, care servesc la interceptarea dronelor, dar si de baterii moderne S-400.

Sisteme de tip S-300, mai vechi, se gasesc la baza sa navala de la Tartus, mai la sud.

Potrivit generalului, rebelii isi imbunatatesc in permanenta tehnologia, prin drone care pot sa atinga tinte aflate la 250 de kilometri distanta si sa zboare la o altitudine de patru kilometri, ceea ce la face mai dificil de detectat. Unele drone sunt dirijate de la distanta, iar altele sunt lansate catre o tinta precisa.

(Foto: Hepta.ro / drone capturate de rusi in Siria)

La 11 august, baza a respins un atac "masiv" implicand sase drone. Intr-un atac anterior, la 3 septembrie, doua drone au atacat din directii diferite.

La sfarsitul lui aprilie, regimul sirian si aliatul sau rus si-au intensificat campania de bombardamente impotriva provinciei Idleb si mai multor sectoate adiacente, in regiunile Hama, Alep si Latakia,

Peste 1.000 de civili au fost ucisi in raiduri, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Un armistitiu a fost instituit de Moscova la sfarsitul lui august, dar ramane fragil.

Razboiul din Siria, declansat in 2011 prin reprimarea sangeroasa a unor manigfestatii in favoarea democratiei, s-a soldat cu peste 370.000 de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#baza aeriana Hmeimim, #Rusia baza Siria, #rebeli Siria , #Siria