Rusia, despre colaborarea cu SUA in Siria: Americanii ne-au propus un fel de "diviziune a muncii"

Luni, 14 Martie 2016, ora 17:15
3594 citiri
Rusia, despre colaborarea cu SUA in Siria: Americanii ne-au propus un fel de "diviziune a muncii"
Foto: Kremlin

Rusia este pregatita sa-si coordoneze actiunile cu coalitia condusa de SUA in Siria pentru a alunga gruparea jihadista Statul Islamic din Raqqa, capitala de facto a jihadistilor in estul Siriei, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Suntem pregatiti sa ne coordonam actiunile cu americanii, avand in vedere ca Raqqa se afla in partea de est a Siriei, iar coalitia americana actioneaza in principal acolo", a declarat Lavrov intr-un amplu interviu acordat duminica postului rus de televiziune REN-TV, citat de Interfax.

"Probabil ca nu este niciun secret, dar, la un anumit stadiu, americanii ne-au sugerat efectuarea unei 'diviziuni a muncii' (in Siria): fortele aeriene ruse sa se concentreze pe eliberarea Palmirei, iar coalitia americana, cu sprijin rusesc, sa se axeze pe eliberarea orasului Raqqa", a indicat seful diplomatiei ruse.

Rusia cere ca granita dintre Turcia si Siria sa fie inchisa

Rusia coopereaza cu SUA "nu pentru a placea", ci pentru a obtine rezultate care sunt in interesul ei propriu, a declarat ministrul rus de externe in acelasi interviu, amintind de colaborarea cu Washingtonul nu doar in problema Siriei, ci si cu privire la situatia din Ucraina, Coreea de Nord, dosarul nuclear iranian, relateaza Kommersant.

In acelasi timp, ministrul rus a indicat ca exista o "partida a razboiului" si o "partida a sanctiunilor" in cadrul administratiei americane, care nu doresc sa colaboreze cu Moscova, conform aceluiasi ziar.

In timp ce Siria intra in cel de-al saselea an de razboi, Rusia si SUA tin in mainile lor soarta acestei tari, impunandu-si vointa protagonistilor si facand ca tarile din regiune sa treaca intr-un plan secund, comenteaza in acest context AFP.

Rusia si SUA, discutii despre situatia din Siria - Ce s-a stabilit

"Cele doua mari puteri discuta intre ele telefonic oriunde in lume, apoi vin si-si informeaza aliatii sirieni si pe (emisarul ONU Staffan) de Mistura in legatura cu decizia lor", explica un veteran al opozitiei democrate siriene, Haytaham Manna.

Ele au stabilit pentru "puterile regionale linii rosie care nu pot fi depasite", a indicat acesta. "Americanii au avertizat turcii impotriva oricarei incursiuni in Siria si au cerut sauditilor sa opreasca trimiterea de arme. Rusia a facut acelasi lucru in raport cu Iranul", a precizat el.

Zeci de jurnalisti aflati in Siria, tinta unui atac

Cel mai concludent exemplu al acestei cooperari este aplicarea din 27 februarie a armistitiului in anumite zone din Siria, care in general este respectat pe teren.

"Statele Unite si Rusia au preluat controlul si monopolul asupra problemei siriene", considera si Joseph Bahout, expert in problemele regiunii de la Centrul Carnegie din Washington.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Serghei Lavrov SUA Rusia, #Rusia interventie Siria, #Lavrov Rusia Siria , #Siria