Se termina razboiul in Siria? ONU a adoptat in unanimitate un plan de pace. Soarta lui Bashar Al-Assad, incerta (Video)

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 10:50
5333 citiri
Se termina razboiul in Siria? ONU a adoptat in unanimitate un plan de pace. Soarta lui Bashar Al-Assad, incerta (Video)
Foto: Twitter/UN/Security Council

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate vineri o rezolutie privind negocieri de pace in Siria intre putere si opozitie "de la inceputul lunii ianuarie".

Documentul ii cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, "sa reuneasca reprezentanti ai guvernului sirian si ai opozitiei pentru a demara negocieri oficiale cu privire la un proces urgent de tranzitie politica, cu obiectivul ca aceste discutii sa fie lansate la inceputul lui ianuarie 2016".

Razboiul din Siria: SUA si Rusia isi dau mana pentru o rezolutie la ONU (Video)

In rezolutie, Consiliul "confirma sprijinul pentru Comunicatul de la Geneva", din iunie 2012, asupra unei tranzitii politice in Siria si "aproba declaratiile de la Viena".

Textul reia toate elementele foii de parcurs puse la punct de marile puteri cu prilejul reuniunilor din octombrie si noiembrie de la Viena.

A treia reuniune a procesului de la Viena a avut loc vineri intr-un mare hotel de la New York in prezenta ministrilor de externe din 17 tari.

Astfel, Consiliul de Securitate "sustine un acord de incetare a focului pe intreg teritoriul sirian", care va trebui sa intre in vigoare imediat ce puterea si opozitia "vor face primii pasi spre o tranzitie politica". El isi exprima, de asemenea, "sprijinul pentru alegeri libere si corecte".

Guvern de tranzitie in sase luni si alegeri intr-un an si jumatate

In afara de intalnirea dintre opozitie si regim si acordul de incetare a focului, foaia de parcurs de la Viena mai prevede un guvern de tranzitie in termen de sase luni si alegeri in 18 luni.

Rezolutia solicita ONU sa pregateasca in termen de o luna "optiuni" pentru a pune in aplicare un "mecanism de supraveghere si verificare" a acordului de incetare a focului.

Acesta precizeaza ca armistitiul "nu se va aplica actiunilor ofensive sau defensive" contra grupurilor extremiste ca gruparea Statul Islamic sau Frontul Al Nosra.

Consiliul lanseaza in acest sens un apel la "eradicarea refugiului pe care si l-au stabilit" in Siria, referindu-se la vastele teritorii controlate de SI in aceasta tara.

Rezolutia nu precizeaza ce se va intampla in timpul tranzitiei politice cu presedintele Bashar Al-Assad, a carui plecare este dorita de occidentali, spre deosebire de Rusia.

Putin ameninta: Orice avion turc care intra neautorizat in Siria va fi doborat

Documentul face o simpla referire la "utilitatea reuniunii de la Riad", din perioada 9-11 decembrie, la care a fost prezenta o parte a opozitiei siriene sub conducerea Arabiei Saudite, actiune criticata vehement de Moscova.

Rezolutia este rodul unor lungi si dificile negocieri intre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China).

De aproape cinci ani, Siria face fata unui conflict teribil, care s-a soldat cu peste 250.000 de morti si milioane de refugiati in tarile vecine si in Europa.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#acord ONU pace Siria, #acord pace Siria, #sfarsit razboi Siria , #Siria