Secretarul general al ONU: Asedierea oraselor siriene este o crima de razboi

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 09:24
2166 citiri
Secretarul general al ONU: Asedierea oraselor siriene este o crima de razboi
Foto: Facebook/United Nations

Asedierea oraselor siriene este "o crima de razboi", a estimat joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, in ajunul unei probabile reuniuni a Consiliului de securitate la cererea Parisului, Londrei si Washingtonului pentru ameliorarea ajutorului umanitar in orasele vizate.

Evocand soarta orasului Madaya si a altor orase asediate de beligeranti in Siria, Ban a declarat presei: "Sa fim clari: utilizarea foametei ca arma a razboiului este o crima de razboi", potrivit AFP.

El a subliniat in acelasi timp ca regimul si opozitia inarmata "se fac vinovate de aceasta si de alte atrocitati interzise prin legile umanitare internationale".

Secretarul general al ONU a cerut ca "tarile din regiune si cele din afara ei care pot avea influenta in zona sa faca presiuni pentru a se obtine accesul umanitar liber si prelungit in toata Siria".

ONU se exprima pentru prima oara atat de clar si la cel mai inalt nivel in acest sens, intr-un moment in care convoaie umanitare pot interveni in Madaya si in alte doua orase asediate de cateva luni.

Razboi si foamete in Siria: Se mananca frunze si iarba - Cat costa un kilogram de faina

Consiliul de Securitate poate, in principiu, sa sesizeze Curtea Penala Internationala de crimele de razboi comise in Siria, dar Rusia si China, care protejeaza regimul sirian de presiunile occidentale, ar bloca o astfel de initiativa.

Potrivit ONU, 4,5 milioane de sirieni traiesc in zone unde organizatiile umanitare ajung greu si aproape 400.000 sunt asediati de fortele regimului sau de grupuri inarmate ale opozitiei.

Ban Ki-moon sustine ca ridicarea acestor asedii si ameliorarea soartei civililor intr-o tara devastata de un razboi care dureaza de patru ani si jumatate ar constitui "un mod important de a instaura increderea intre partile" siriene - guvern si opozitie - care urmeaza sa se reuneasca in 25 ianuarie la Geneva pentru convorbiri de pace sub egida ONU.

"Este fundamental pentru credibilitatea procesului politic reinnoit" pe care marile puteri l-au relansat in octombrie si noiembrie la Viena, stabilind o foaie de parcurs pentru o tranzitie democratica in Siria, a spus Ban Ki-moon.

"Cu cat situatia umanitara este mai fluida, cu atat opozantii vor fi mai dispusi sa participe la convorbiri. Este dificil sa negociezi cand copiii si apropiatii tai sunt amenintati de foamete si de moarte din cauza lipsei medicamentelor", a adaugat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ONU foamete Siria, #ONU crime razboi Siria , #Siria
Comentarii
Poza cbucur
cbucur
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Ahaaa !!! Inseamna ca si rusii contribuie cu voiosie la aceste crime