Siria: Al Qaida a rupt legaturile cu o grupare militanta. Rebelii se lupta intre ei

Luni, 03 Februarie 2014, ora 20:03
2137 citiri
Siria: Al Qaida a rupt legaturile cu o grupare militanta. Rebelii se lupta intre ei

Gruparea terorista al Qaida a anuntat, luni, ca a rupt legaturile cu Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL). Observatorii cred ca aceasta este o incercare a gruparii teroriste de a recapata autoritate asupra gruparilor islamiste fragmentate ce lupta in razboiul civil din Siria.

Dupa o luna in care gruparile rebele s-au luptat intre ele, al Qaida s-a dezis de gruparea ISIL, tot mai independenta. Aceasta evolutie sporeste importanta unei grupari islamiste rivale, Frontul Nusra, aliat oficial al al Qaida in Siria, scrie Reuters.

Pare a fi o incercare de a redirectiona eforturile islamiste catre inlaturarea de la putere a presedintelui Bashar al Assad, scrie sursa citata. Pana acum, gruparile si-au irosit resursele luptandu-se intre ele. Initiativa poate schimba echilibrul strategic intr-un moment in care fortele guvernamentale sunt tot mai active pe campul de lupta si poate da forte proaspete Frontului Nusra in disputa cu ISIL.

Razboiul civil din Siria, ce se apropie de implinirea a trei ani, nu inregistreaza schimbari spectaculoase, in conditiile in care Siria este fragmentata in mai multe zone controlate de grupari ce se razboiesc intre ele.

ISIL a luptat alaturi de alte grupari islamiste si rebele, insa a iscat deseori dispute cu privire la control si teritoriu. Mai multe grupari islamiste si laice au anuntat, luna trecuta, o campanie impotriva ISIL.

Aceste lupte intre gruparile rebele, opuse lui Assad, au subminat revolta impotriva regimului de la Damasc si au descurajat Occidentul, care militeaza pentru negocieri intre Guvern si opozitie.

ISIL urmeaza ideologia radicala al Qaida si pana acum cele doua grupari aveau legaturi oficiale. Multi observatori spun insa ca cele doua grupari erau separate inca dinainte ca ISIL, ramura oficiala a al Qaida in Irak, sa patrunda in Siria.

Rebelii islamisit radicali, inclusiv Frontul Nusra, domina insurgenta sunnita impotriva lui Assad, care este sustinut de secta minoritara alawita, o ramura a islamului siit.

A.I.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#al Qaida lupte Siria, #al Qaida legaturi rebeli Siria , #Siria