Siria: Al treilea oras impanzit cu tancuri, dupa macelurile din Deraa si Banyas

Autor: Ana Ilie
Duminica, 08 Mai 2011, ora 18:54
1228 citiri
Siria: Al treilea oras impanzit cu tancuri, dupa macelurile din Deraa si Banyas

Trupele siriene sprijinite de tancuri au intrat in zonele rezidentiale din al treilea oras al tarii, Homs, si in Tafas, un oras sudic.

Fortele guvernamentale au intrat in cartierele Bab Sabaa si Bab Amr in Homs, la primele ore ale diminetii de duminica, si martorii au raportat ca s-au auzit focuri de arma, scrie Al Jazeera. Activistii sustin ca sunt si victime, insa aceasta informatie este greu de verificat in acest moment.

Locuitorii au povestit ca cel putin opt tancuri au intrat duminica dimineata in Tafas, oras apropiat de Deraa, locul celor mai sangeroase proteste de pana acum in Siria. Fortele de securitate au intrat cu forta in locuinte, pentru a aresta tinerii.

Mii de tarani din zona rurala Hauran au venit in Tafas, vineri, unde au strigat sloganuri cerand demisia presedintelui Bashar al-Assad.

Protestatarilor nu le-a fost permisa intrarea in Deraa, oras care a ramas inconjurat de tancuri, chiar daca trupele s-au retras, dupa un asediu de zece zile, in cursul carora zeci de persoane au fost ucise.

30 de tancuri se gasesc si in orasul de coasta Baniyas, la o zi dupa ce fortele de securitate au facut aici raiduri in cursul carora au arestat 250 de persoane.

Un membru al organizatiilor siriene pentru drepturile omului a declarat ca fortele de securitate au ucis cateva femei care se gaseau printre cele 150 de persoane care demonstrau pe autostrada catre satul Marqab, aproape de Baniyas, cerand eliberarea celor arestati.

Membrii fortelor de securitate le-au cerut demonstrantilor sa plece si cand au refuzat, au deschis focul, omorand trei si ranind grav alte cinci care au fost spitalizate. Fortele de securitate au mai ucis cel putin inca doua persoane in timpul atacului cu tancuri in orasul Baniyas.

Armata a intrat in Baniyas din trei directii, s-a indreptat spre cartierele sunnite si nu in cele alawite, minoritate din care face parte elita conducatoare a Sirie.

Toate aceste rapoarte se bazeaza doar pe marturiile oamenilor prezenti la fata locului, intrucat autoritatile siriene au interzis prezenta presei straine in tara.

Armata a confirmat intrarea in Banyas, precizand insa ca a fost o operatiune indreptata impotriva teroristilor, si a reusit sa restabileasca ordinea si siguranta cetatenilor.

Potrivit unor rapoarte, de la inceputul protestelor in Siria, la jumatatea lunii martie, regimul a omorat peste 800 de persoane si a arestat mii de oameni.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Siria, #proteste Siria, #interventie siria , #Siria
Comentarii