Siria: Assad sustine ca nu a ordonat uciderea protestatarilor

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 16:56
883 citiri
Siria: Assad sustine ca nu a ordonat uciderea protestatarilor

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a reclamat o conspiratie externa pentru destabilizarea Siriei si a insistat ca nu a ordonat uciderea protestatarilor sirieni, intr-o rara iesire in public, marti. Liderul de la Damasc nu a dat niciun semn ca ar intentiona sa renunte la putere.

"Parti regionale si internationale au incercat sa destabilizeze tara", a spus Assad, adaugand: "conspiratia externa este limpede tuturor", potrivit BBC.

In primele remarci publice dupa luni intregi de absenta, Assad a sustinut ca nu a existat niciun ordin al sau pentru uciderea manifestantilor. Luna trecuta, ONU estima ca cel putin 5.000 de oameni au murit, de la mijlocul lunii martie, in protestele din Siria.

"Nu exista niciun ordin, la niciun nivel, cu privire la deschiderea focului impotriva cetatenilor. Potrivit legii, nimeni nu ar trebui sa deschida focul - numai in auto-aparare sau in timpul ciocnirii cu o persoana inarmata", a dat asigurari Assad, care a vorbit la Universitatea din Damasac. Guvernul sustine ca a pierdut 2.000 dintre membrii fortelor de securitate de la inceputul protestelor.

Represiunea brutala a protestelor pro-democratie a fost condamnata de comunitatea internationala, care a impus sanctiuni regimului de la Damasc insa nu a ajuns inca la un consens privind alte actiuni prin care sa forteze incetarea varsarii de sange.

O echipa de 165 de observatori ai Ligii Arabe se afla in Siria din decembrie pentru a monitoriza implementarea unui plan de pace care ar pune capat violentelor, retragerea armelor din orase si eliberarea tuturor detinurilor politici, insa misiunea a fost inconjurata de controverse, intrucat sirienii au continuat sa fie ucisi de fortele de securitate chiar sub ochii observatorilor.

"Am fost surprinsi ca arabii nu au sprijinit Siria", a aratat Assad, care a admis ca tarile arabe care au eliminat tara din Liga Araba si i-au impus sanctiuni au facut-o, totusi, la presiunea occidentului.

Assad a descris evenimentele din tara sa din ultimele 10 luni ca fiind "regretabile" si a apreciat ca este un test serios pentru Siria, insa a exclus efectuarea de reforme rapide pentru a raspunde cererilor protestatarilor. Liderul de la Damasc a salutat ideea de a extinde guvernul pentru a include "toate fortele politice" si a anuntat ca un referendum pe tema unei noi constitutii ar putea fi organizat in martie, deschizand calea organizarii de alegeri in mai sau iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bashar al Assad, #Bashar al Assad proteste, #Bashar al Assad conspiratie, #proteste Siria, #morti Siria , #Siria