Siria, bomba nucleara din Orientul Mijlociu

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Martie 2011, ora 11:45
8333 citiri
Siria, bomba nucleara din Orientul Mijlociu

Tunisia, Egipt, chiar si Libia, au fost mentionate, de-a lungul ultimelor trei luni, drept tari in care revolutiile populare ar putea inspira miscari similare si in alte tari vecine. Niciuna insa nu are capacitatea Siriei de a aprinde tot Orientul Mijlociu.

Siria este de o importanta vitala pentru stabilitatea regiunii - si se confrunta cu o revolta populara pe care are lipsa de intelepciune sa o inabuse in sange. Libanul, teritoriile palestiniene, Turcia, Iranul, toate vor fi afectate de ce se intampla la Damasc in perioada urmatoare.

Siria se afla in centrul unei retele dense de relatii complexe in Orientul Mijlociu, iar evenimentele care ii ameninta stabilitatea si care au facut pana acum cel putin 100 de morti, vor avea, cel mai probabil, un impact major asupra structurii regionale de putere, scrie Foreign Policy.

Daca regimul instalat in urma cu peste patru decenii in Siria nu reuseste sa potoleasca revoltele interne, influenta sa externa va fi slabita, cu repercursiuni dramatice pentru Orientul Mijlociu.

Protestatarii contesta principiile fundamentale ale regimului, un sistem dur de parghii de control a fiecarui aspect al societatii, instituit de Hafez al-Assad, tatal actualului lider, Bashar, care a detinut puterea timp de 30 de ani, pana la moartea sa, in 2000.

Ce se va intampla cu Siria (Bashar al-Assad ar trebui sa se adreseze natiunii in urmatoarele zile, pentru a dezamorsa criza) ingrijoreaza intreaga regiune.

Impreuna cu principalii sai aliati, Iranul si miscarea de rezistenta islamica siita Hezbollah, Siria este privita cu ostilitate de Israel si suspiciune de SUA. Axa Teheran-Damasc-Hezbollah este privita de multi lideri din regiune drept singurul obstacol in fata hegemoniei americane si israeliene. Niciun efort israeliano-american nu a fost eficient pentru dizlocarea acestei axe.

Acum insa, daca regimul sirian va fi slabit de revoltele populare, axa va fi la randul sau afectata - sursa citata prevede o reducere a influentei iraniene in chestiunile arabe, atat in Liban cat si in teritoriile palestiniene.

In Liban, Hezbollahul pare deja a fi in defensiva, desi ramane principala miscare politica si armata. Spectrul diviziunilor siiti/sunniti in Liban domina iar temerile observatorilor, care spun ca o data ce este deschisa aceasta cutie a Pandorei, un razboi civil este foarte aproape.

Turcia priveste si ea cu ingrijorare spre Damasc, important in ambitiile arabe ale Ankarai. Relatiile bilaterale au devenit infloritoare in ultimii ani, pe masura ce relatia Turcia - Israel s-a racit. Una din ambitiile Turciei este sa creeze un bloc economic care sa cuprinda Turcia, Siria, Libanul si Iordania, insa o lupta pentru putere la Damasc ar zadarnici acest proiect si altele, viitoare.

Pierderea Turciei s-ar putea dovedi castigul Egiptului. Eliberat de sub Hosni Mubarak, este de asteptat ca Egiptul sa se implice mai mult in chestiunile arabe. In loc sa continue politicile lui Mubarak, in complicitate cu Israelul, de pedepsire a Gazei si izolare a guvernului sau, Egiptul ar putea pleda pentru o reconciliere a factiunilor palestiniene rivale, Hamas si Fatah. Daca are succes, o asemenea situatie ar dezamorsa actuala escaladare a violentei intre Israel si grupurile palestiniene.

Nu este exclus insa si un efect negativ. Procesul de pace, fara rezultate concrete pana acum, a creat frustrare in randul palestinienilor, care incep sa creada ca doar un soc puternic ar mai putea indrepta atentia comunitatii internationale spre problema palestiniana. Si israelienii radicali ar putea calcula ca un razboi scurt le-ar servi scopurilor. Cu o Sirie slabita, si Hamasul ar fi mai slab. O ciocnire arabo-israeliana ar putea deveni inevitabila.

Iata deci cate fronturi s-ar deschide o data cu Siria - Iran, Turcia, Liban, teritoriile palestiniene, Israel, Egipt. Pe langa toate acestea, mocneste si pericolul cel mai mare - a cresterii problemei sectariene, a intolerantei urii si neincrederii in interiorul si exteriorul statelor. Mai multe state moderne din Orientul Mijlociu sunt cladite pe un mozaic de religii vechi, secte si grupuri etnice tinute laolalta de guvernul central. Cum guvernele nu au fost neutre, favorizand o comunitate sau alta, nu e greu de imaginat o ciocnire intre diversele grupuri.

Daca se destabilizeaza Siria, demonii sectarieni vor fi dezlantuiti si vor consuma regiunea, conchide sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Siria, #proteste Siria, #proteste Orientul Mijlociu, #revolutie orientul mijlociu , #Siria
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Cred ca Siria v pune conditii . Deja au facut o miscare inteligenta : au scos la manifestatie toata populatia , ca Ceausescu in '68 .