Razboi in Siria: Noi bombardamente ale Rusiei, navele de atac sunt pregatite

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 23:25
32529 citiri
Razboi in Siria: Noi bombardamente ale Rusiei, navele de atac sunt pregatite
Foto: Hepta.ro

Avioanele de lupta ale Rusiei au bombardat, marti, orasul sirian Palmira, ocupat de Statul Islamic, potrivit presei occidentale, in conditiile in care Occidentul acuza Moscova ca nu se afla in Siria pentru a lupta cu gruparea terorista, ci pentru a distruge opozitia moderata la adresa presedintelui Bashar al-Assad.

In schimb, o sursa din armata rusa sustine ca bombardamentele au vizat centre ale jihadistilor din apropierea orasului antic.

De asemenea, oficialii americani acuza Rusia ca muta artilerie si trupe la sol, inspre orasul sirian Hama. In acelasi timp, oficialii rusi nu exclud atacurile de artilerie navala, subliniind ca navele sunt pregatite in acest sens.

Rusia, care a atacat 12 tine ale Statului Islamic, marti, acuza gruparea ca foloseste civilii sirieni drept scuturi umane. In acelasi timp, Casa Alba sustine ca Vladimir Putin nu joaca sah in Siria, ci mai degraba un joc de dame.

Tot marti, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Rusiei sa se alature cu adevarat luptei impotriva Statului Islamic in Siria si sa nu mai incalce spatiul aerian al Turciei.

Dupa doua incidente in care avioanele ruse din Siria au violat spatiul aerian turc, NATO este ingrijorata de o escaladare a situatiei in regiunea si asa tulburata de razboiul civil din Siria.

Ati putut urmari pe Ziare.com evolutiile din Siria si principalele evenimente si informatii legate de acest subiect, in format Live Text:

23.14 - Ministerul rus al Apararii nu exclude posibilitatea ca teroristii Statului Islamic sa arunce in aer moschei in Palmira si alte locuri din Siria pentru a da vina apoi pe avioanele militare rusesti, transmite agentia azera APA.

23.06 - Ministerul rus al Apararii a cerut atasatilor militari ai tarilor membre ale coalitiei anti - Statul Islamic sa impartaseasca informatiile cu privire la pozitiile ocupate de militantii islamisti in Siria, anunta Sputnik News.

22.45 - Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a descris marti intr-un mod inedit ceea ce a numit o slaba strategie de politica externa a lui Vladimir Putin in Siria: "Nu cred ca presedintele Putin joaca sah, ci un joc de dame".

Astfel, Earnest s-a referit la decizia liderului de la Kremlin de a asista regimul presedintelui sirian Bashar al Assad, ceea ce Casa Alba a descris anterior drept "o slabiciune".

22.34 - Publicatia britanica Daily Express sustine ca si China se pregateste "sa faca echipa cu Rusia in Siria", Beijingul fiind in prezent pe cale sa se alature Moscovei in actiunile armatei din Siria, pentru distrugerea Statului Islamic.

Aceasta varianta este sustinuta de rapoarte ale unor miscari militare din regiunea Orientului Indepartat, dar si de cuvintele unui important membru guvernamental, la ultima intalnire a ONU. In plus, rapoartele din Orientul Mijlociu, de saptamana trecuta, indica faptul ca China planuieste sa se alature luptei impotriva Statului Islamic "in urmatoarele saptamani", potrivit unui oficial al armatei sirieni.

22.27 - Ministerul sirian al Culturii a acuzat teroristii Statului Islamic ca au minat vechiul teatru roman din Palmira, informeaza Sputnik News.

22.23 - Ministerul turc al Apararii a sugerat Rusiei, marti, ca cele doua tari ar trebui sa ia in calcul crearea unui grup de lucru comun pentru a coordona actiunile legate de atacurile aeriene ale Rusiei in Siria, informeaza The Jerusalem Post.

22.19 - Fostul secretar de stat american Hillary Clinton sustine ca o zona cu interdictie a zborului deasupra Siriei ar necesita cooperare din partea Rusiei, transmite agentia Reuters.

22.14 - Un clip filmat dintr-o drona si difuzat de Russia Today arata militanti ai Statului Islamic care ascund arme si munitie in apropierea moscheilor siriene.

22.09 - O sursa militara citata de Syrian Arab News Agency a sustinut marti ca pierderile grele suferite de Statul Islamic in urma atacurilor aeriene au provocat o prabusire a moralului teroristilor islamisti, care au plecat cu miile de pe teritoriul sirian.

21.52 - Un parlamentar kurd din Irak a acuzat faptul ca niciun lider al kurzilor nu a luat parte la prima intalnire comuna a serviciilor de informatii din Irak, Siria, Iran si Rusia, care a avut loc marti, in Baghdad, transmite Rudaw.net.

21.39 - Un lider al partidului kurzilor din Turcia, PKK, Duran Kalkan, a spus marti ca Rusia "fura" rolul principal in lupta impotriva Statului Islamic, scrie Daily Sabah.

21.32 - Ministerul rus al Apararii a acuzat Statul Islamic ca foloseste sirienii drept scuturi umane, relateaza Russia Today.

21.16 - Un consilier al presedintelui lituanian Dalia Grybauskaite sustine ca actiunile Rusiei din Siria vor duce la si mai mult haos, transmite agentia de presa ELTA.

21.07 - Middle East Eye relateaza ca peste 20 de civili si doi membri ai Apararii Civile Siriene au fost ucisi de atacurile rusesti din Idlib.

20.58 - O inregistrare video a unui localnic arata ceea ce pare a fi bombardarea orasului sirian Idlib de catre avioanele rusesti, asadar atacuri asupra civililor, relateaza NBC News.

20.50 - Parlamentarii siiti irakieni si liderii militiei din Irak cer Rusiei sa lanseze atacuri asupra militantilor Statului Islamic in tara lor, scrie The Wall Street Journal.

20.43 - Ministerul rus al Apararii a informat ca militantii Statului Islamic au inceput sa-si mute armele si vehiculele armate in zonele rezidentiale si in apropierea moscheilor, "stiind foarte bine ca nu le vom tinti niciodata (moscheile - n.red.) ", transmite Reuters.

20.35 - Turcia l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a doua oara, dupa incalcarea spatiului sau aerian de catre un avion de lupta rus, in apropierea granitei cu Siria, potrivit 3news.co.nz.

Chemarea diplomatului a avut loc luni dupa-amiaza, a anuntat un oficial al Ministerului turc de Externe.

20:28 - Avioanele rusesti au lovit 12 tinte ale Statului Islamic din Siria, in decursul a aproape 20 de zboruri de lupta care au avut loc marti deasupra acestei tari, a transmis Ministerul rus al Apararii, potrivit Russia Today.

20.17 - Ashton Carter, secretarul american al Apararii, a cerut Rusiei sa raspunda daca accepta instituirea unor reguli privind efectuarea bombardamentelor pe teritoriul Siriei, relateaza ABC News.

20:01 - Statele Unite ale Americii au transmis ingrijorarea, prin intermediul comandantului fortelor aliate comune de la Napoli, amiralul Mark Ferguson, privind desfasurarea militara a Rusiei din Marea Mediterana, respectiv sisteme de rachete de aparare aeriana si noi platforme, scrie Sputnik News.

19.52 - Oficiali din cadrul Pentagonului au transmis ca Rusia a informat neoficial ca va continua eforturile de a evita potentiale intamplari nefericite dintre pilotii rusi si americani care efectueaza misiuni de zbor deasupra Siriei, scrie Daily Star.

19.46 - International Business Times subliniaza ca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca se indoieste de explicatiile Rusiei privind faptul ca incalcarea spatiului aerian al Turciei ar fi fost o greseala, deoarece au fost doua astfel de incursiuni si au durat mai mult decat cateva secunde.

19.39 - CBS News informeaza ca Statul Islamic a revendicat, marti, o serie de atacuri care au zguduit diferite parti ale Irakului si in care au murit cel putin 56 de oameni, in noaptea de luni spre marti.

19.30 - Atacul aerian mortal al Statelor Unite asupra unui spital din orasul afgan Kunduz a fost o greseala produsa in interiorul lantului de comanda american, a spus marti comandantul fortelor internationale din Afganistan, citat de Reuters.

Seful Pentagonului: SUA isi recunosc greseala dupa bombardamentul asupra spitalului din Afganistan

19.21 - Trimisul prezidential special al Statelor Unite pentru Coalitia Globala de Contracarare a Statului Islamic, generalul John Allen, a ajuns in Baghdad.

19:12 - The Jerusalem Post noteaza ca un lider al evreilor din Rusia sustine recenta campanie aeriana a Moscovei impotriva Statului Islamic in Siria, in ciuda declaratiilor anterioare ale rabinului sef al tarii. Astfel, rabinul Boruch Gorin a spus ca Statul Islamic este o "problema a intregii omeniri".

19:05 - O mare desfasurare de vase pe care Rusia le-a trimis in estul Marii Mediterane, la sfarsitul lunii septembrie, sub pretextul exercitiilor navale, sunt de fapt folosite pentru a furniza o zona de aparare aeriana pentru avioanele rusesti, sustine jurnalistul USNI News Sam LaGrone, potrivit Business Insider.

18.55 - Unul dintre membrii Partidului Vointa Poporului din Siria, Qadri Jamil, a spus ca este "complet ilogic" de afirmat ca rusii bombardeaza opozitia siriana, relateaza Sputnik News.

18.44 - Un purtator de cuvant al armatei ruse a negat informatiile de marti potrivit carora avioanele de razboi ruse au bombardat orasul antic Palmira, dupa cum a transmis presa internationala. Astfel, sursa militara a precizat, pentru Sputnik News, ca avioanele de razboi rusesti au distrus un centru de comanda al Statului Islamic de langa Palmira, omorand pana la 40 de militanti.

18.40 - Generalul american John Campbell a declarat in fata Senatului ca Iranul furnizeaza bani si arme talibanilor pentru a lupta impotriva Statului Islamic, in vestul Afganistanului, subliniaza Reuters.

18.30 - Un oficial american a transmis ca Rusia a informat SUA despre dorinta de a continua discutiile militare pe tema regulilor pentru intalniri in aer deasupra Siriei, relateaza agentia Reuters.

18.20 - Armata rusa neaga informatiile privind atacuri asupra orasului sirian Palmira, relateaza agentia AFP. Astfel, Ministerul rus al Apararii a catalogat aceste informatii drept "absolut mincinoase".

18.14 - Militantii Statului Islamic au revendicat si patru atacuri sinucigase in Aden, impotriva fortelor militare din Arabia Saudita si din Emirate, precum si impotriva Executivului din Yemen.

Atac mortal asupra unei cladiri cu oficiali guvernamentali din Orientul Mijlociu

18.09 - De asemenea, Statul Islamic a revendicat un atac sinucigas si unul cu o masina capcana in Al Khalid, Diyala, in Irak, astfel ca numarul atacurilor comise de gruparea terorista a ajuns la 15, in luna octombrie.

17.54 - Militantii din Albokamal, Deir ez-Zor, isi fac cocteiluri intaritoare: shake de proteine si acool.

17.51 - In ultimele 24 de ore, Rusia a intreprins 34 de raiduri aeriene, informeaza Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

17.45 - Incep sa iasa la iveala detalii despre unele dintre cele mai mari atacuri ale Rusiei in Siria. Avioanele rusesti au lovit tinte ale Statului Islamic in Palmira si provincia nordica Aleppo.

Au fost distruse 20 de vehicule si trei depozite de arme din Palmira, a declarat o sursa militara. In Aleppo, au fost lovite orasele Al-Bab si Deir Hafer, la circa 20 de kilometri est de un aeroport militar asediat de Statul Islamic.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului sustine ca in atacurile de la Palmira au fost ucisi 15 luptatori si Statului Islamic, arata Reuters.

17.30 - Cel putin 3.000 de teroristi fug din Siria in urma raidurilor rusesti, sustine un oficial din armata rusa, citat de Russia Today, fiind vorba despre luptatori ai Statului Islamic, dar si despre militanti si extremisti. Potrivit acestuia, ei ar fi parasit deja Siria, luand drumul Iordaniei.

17.23 - Arsenalul militar dus de Rusia in Siria

17.14 Ministrul rus al Apararii a invitat la Moscova ofiteri militari straini, pentru discutii in vederea coordonarii strategiei impotriva Statului Islamic in Siria, anunta The Jerusalem Post, care citeaza agentia Tass.

17.04 - Mai multi oficiali americani au declarat sub protectia anonimatului ca Rusia bombardeaza rebelii din Siria intentionat, declaratia fiind o premiera. Potrivit acestora, aceste atacuri ale Rusiei sunt parte dintr-o strategie. "In prima zi, poti sa spui ca a fost o greseala", declara un oficial american, conform The Telegraph.

"Dar in ziua a treia si a patra, e clar ca a fost intentionat. Ei stiu bine ce tintesc", declara oficialul pentru Wall Street Journal.

Acestia mai sunt de parere ca aceasta strategie e parte dintr-o provocare directa la adresa politicii presedintelui american Barack Obama. In tot acest timp, Rusia insista ca raidurile sale au drept tinta Statul Islamic si grupuri teroriste precum al-Nusra, afiliata al-Qaida.

16.54 - Statul Islamic lupta pe toate fronturile, incurajand sarcinile si nasterile naturale (interzicandu-le pe cele prin cezariana, ne-islamice, care limiteaza numarul nasterilor ulterioare), pentru a-si pregati o noua generatie de luptatori. In inregistrari postate online, sunt aratati bebelusi dormind langa grenade sau infasati in panza neagra, purtand insemnele gruparii teroriste.

Conform Fox News, doctrina cere femeilor si barbatilor din Statul Islamic sa procreeze, gruparea punandu-le la dispozitie si clinici medicale unde femeilor li se ofera ingrijire, dar si certificate de nastere si acte medicale.

Foto: Twitter

16.45 - Rusia e pregatita sa atace si de pe mare, afirma seful Comitetului de Aparare din Duma de stat. De pe mare, aceasta poate lansa atacuri de artilerie pe uscat, asupra rebelilor si teroristilor, a mai spus Vladimir Komoiedov.

NATO acuza Rusia ca a trimis efective terestre in Siria, Moscova neaga

"Atacurile de artilerie navale nu sunt excluse, navele sunt pregatite", a mai afirmat el, conform The Moscow Times. "Dar nu are inca sens sa facem asta, teroristii se afla departe de uscat, acolo unde artileria nu-i poate atinge", declara el.

16.36 - Donald Trump s-a referit si el la situatia din Siria, afirmand ca America nu are habar ce face in Siria. "Vorbim despre oameni pe care nici nu-i cunoastem", a spus el, referindu-se la rebelii antrenati de SUA, conform Real Clear Politics.

Rememorand o discutie avuta recent cu un general american, acesta a reiterat ce a afirmat el, fiind intru totul de acord: "Ii antrenam, dar nu stim cine sunt. Le dam miliarde de dolari sa lupte cu Assad".

16.17 - Presedintele turc Tayyip Erdogan a avertizat marti Rusia ca va pierde mult daca va distruge "prietenia" cu Ankara. Potrivit acestuia, tara sa nu va ramane rabdatoare in fata incalcarilor spatiului sau aerian. "Un atac asupra Turciei inseamna un atac asupra NATO", a mai spus acesta, conform AFP.

"Daca Rusia pierde un prieten precum Turcia, cu care coopereaza mult, va pierde multe lucruri. Trebuie sa stie asta", a mai declarat liderul de la Ankara.

16.08 - Igor Sutyagin, expert militar la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, este de parere ca incepe sa se contureze strategia Rusiei in Siria, aceasta dorind sa creeze o fortareata in jurul lui Bashar al-Assad, lasand estul desertic Statului Islamic, si sa inchida spatiul aerian pentru occidentali, informeaza The Expert Tribune.

De aceeasi parere este si Michel Goya, istoric militar la Universitatea Sciences Po, din Paris, care sustine si ca prioritatea numarul 1 a rusilor este sa atace gruparea Al-Nusra, o amenintare mai mare pentru ei decat Statul Islamic.

15.35 - Turcia a anuntat ca un avion de tip MiG-29, de nationalitate necunoscuta, s-a apropiat de opt avioane turcesti F-16 aflate luni in patrulare de-a lungul granitei cu Siria.

15.27 - Ministerul rus al Apararii se declara pregatit pentru discutii cu Turcia in asa fel incat sa "previna orice neintelegere in Siria".

15.15 - Un oficial din Apararea americana a declarat, pentru NBC, ca rusii muta artilerie si trupe la sol inspre Hama, orasul sirian ce a fost printre primele tinte ale bombardamentelor rusesti in Siria.

15.07 - Ministerul rus de Externe neaga ca Rusia intentioneaza sa trimita trupe la sol in Siria sau agita "voluntarii" sa mearga acolo, asa cum releva unele rapoarte.

14.51 - Un oficial Human Rights Watch acuza Rusia, pe Twitter, ca tot mai multe dovezi demonstreaza ca foloseste bombe cu fragmentare in Siria - 118 state le-au interzis, insa Rusia, Siria si SUA sunt exceptiile notabile.

14.30 - Occidentul s-a folosit de incidentul cu un avion rus intrat in spatiul aerian al Turciei pentru a include NATO intr-un razboi informational, a declarat marti ambasadorul Rusiei pe langa NATO, Aleksandr Grusko. "Impresia este ca incidentul din spatiul aerian turc a fost folosit pentru a include NATO ca organizatie in campania informationala declansata de Occident pentru denaturarea scopului operatiunii desfasurate de fortele aeriene ruse in Siria", a afirmat Grusko.

Diplomatul rus nu s-a referit insa la al doilea incident in care avioanele ruse au violat spatiul aerian al Turciei.

Rusia, tot mai implicata in Siria: "Voluntari" rusi in curand la sol, printre soldatii lui Assad?

14.20 - Turcia a avertizat UE ca mai multe milioane de refugiati ar putea pleca din Siria cu destinatia Europa, in urma interventiei Rusiei si Iranului in favoarea presedintelui Bashar al-Assad, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

14.10 - Avioanele de lupta ale Rusiei au bombardat zone din si de langa orasul sirian Palmira, a anuntat televiziunea siriana. Orasul este ocupat din luna mai de Statul Islamic, ce a distrus pana acum nenumarate monumente antice pretioase.

O minune a antichitatii poate disparea in cateva luni - Statul Islamic dinamiteaza Palmira

13.55 - NATO sustine ca incursiunile Rusiei in spatiul aerian al Turciei in cursul weekend-ului trecut nu sunt "un accident" asa cum sustine Moscova si le califica drept "inacceptabile". Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a aratat intr-o conferinta de presa ca Rusia nu a oferit "nicio explicatie reala" pentru cele doua violari ale spatiului aerian turc.

NATO condamna incursiunile Rusiei in spatiul aerian al Turciei: Nu sunt "un accident"

NATO condamna atacurile Rusiei din Turcia si Siria: Un comportament iresponsabil. Sa inceteze imediat

Rusia a inceput miercurea trecuta sa bombardeze pozitii in interiorul Siriei, motivand ca vizeaza gruparea jihadista Statul Islamic. Occidentul sustine insa ca Rusia il sprijina pe presedintele Bashar al-Assad prin vizarea opozitiei moderate si a civililor.

Statul Islamic a distrus una dintre cele mai importante structuri antice din Palmira

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Rusia atacuri Siria, #Siria bombardament Rusia, #Turcia Rusia avioane Siria , #Siria