Siria: Cursa contra cronometru pentru a impiedica un razboi civil

Marti, 08 Mai 2012, ora 11:06
2757 citiri
Siria: Cursa contra cronometru pentru a impiedica un razboi civil

Puterile internationale se afla intr-o "cursa contratimp" pentru a preveni izbucnirea unui razboi civil in Siria, unde Guvernul s-ar putea folosi de prezenta observatorilor armistitiului pentru a pregati un nou atac, a avertizat secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Vorbind marti inaintea unei intalniri a Consiliului de Securitate ONU pe tema Siriei, Ban a condamnat "brutalitatea" fortelor presedintelui Bashar al-Assad insa a precizat ca si atacurile opozitiei s-au marit, scrie France24.

"Ne aflam intr-o cursa contratimp sa prevenim un razboi civil la scara larga - ar fi vorba despre un numar de morti la o scara masiva", a subliniat Ban. In cele peste 14 luni de la inceperea revoltelor impotriva regimului Assad, ONU estimeaza ca au murit peste 9.000 de persoane.

"Guvernul continua sa isi atace oamenii. In fiecare zi vedem cele mai ingrozitoare imagini - trupele care deschid focul impotriva oraselor, civili inocenti care mor, chiar si copii. Fortele de securitate aresteaza si tortureaza oamenii cu brutalitate", a continuat acesta.

Armistitiul mediat de trimisul Kofi Annan, trimis al ONU si Ligii Arabe, a intrat in vigoare la 12 aprilie, insa acesta nu a avut succes, in conditiile in care continua luptele intre rebeli si fortele guvernamentale.

In prezent, ONU are in Siria 60 de observatori care monitorizeaza implementarea armistitiului, si spera ca pana la sfarsitul lui mai numarul acestora sa se ridice la 300, insa "aceasta este o misiune dificila in acest moment dificil".

Ban a repetat ca guvernul trebuie sa respecte planul in sase puncte al lui Annan, inclusiv retragerea trupelor si armelor din orase. Annan isi va prezenta opinia la Consiliul de Securitate, marti, si expertii se asteapta ca acesta sa detalieze eforturile de a impune incetarea ostilitatilor si inceperea unui dialog politic.

Annan si Ban au declarat ca exista, totusi, dovezi ca in unele locuri s-au redus violentele, in prezenta observatorilor. Comunitatea internationala se teme insa ca nu este o actiune suficient de hotarata pentru a putea evita izbucnirea unui razboi civil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria avertisment razboi civil, #Siria evitare razboi civil , #Siria