Siria: Deraa e un oras care isi asteapta moartea, ONU se misca prea incet

Autor: Ana Ilie
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:10
2284 citiri
Siria: Deraa e un oras care isi asteapta moartea, ONU se misca prea incet

Localnicii din Deraa, orasul sirian unde au loc, de mai bine de o luna, proteste antiguvernamentale, au petrecut o noapte de groaza, intr-un oras aflat practic sub asediul fortelor regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Desi numarul celor omorati de fortele de securitate a depasit cifra de 400, potrivit bilantului anuntat de organizatiile de protectia drepturilor omului, Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa se puna de acord, miercuri, asupra masurilor ce trebuiesc adoptate impotriva guvernului sirian.

Tancurile si soldatii controleaza toate caile de acces din si inspre Deraa; in oras, magazinele sunt inchise si nimeni nu indrazneste sa iasa pe strazile odinioara aglomerate, care sunt acum politgonul de tragere al puscasilor postati pe acoperisuri, scrie Al Jazeera.

Blocati in casele lor si inspaimantati, sirienii din Deraa raman incet-incet fara apa si mancare. Electricitatea si telefonia, fixa si mobila, au fost taiate, iar Internetul, atat de important pentru ca intreaga lume sa stie ce se petrece acolo, a fost si el intrerupt.

Incapabil sa potoleasca revoltele populare nici prin reforme, nici prin renuntarea la putere, nici prin omorarea manifestantilor, presedntele Bashar al-Assad a trimis mii de soldati si zeci de tancuri impotriva locuitorilor din Deraa, pentru o operatiune atat de sangeroasa incat regimul a blocat orice acces, in asa fel incat nimeni in lume sa nu afle ce se intampla cu adevarat.

Al Jazeera a reusit insa sa adune informatii despre ce se intampla in orasul inchis de la locuitorii care au reusit ca prin minune sa scape. Ce se intampla acum in Deraa este un cosmar: orasul a devenit o arena mortala in care lunetistii si politia secreta omoara fara mila orice misca.

"Daca scoti capul pe geam primesti un glont in frunte. Casele de pe strada Yarmouk au fost distruse. Casa mea a fost lovita de foc automat. Sase farmacii au fost arese iar armata a ocupat toate spitalele", a povestit un locuitor inspaimantat.

Atacul impotriva locuitorilor din Deraa este condus de fortele de elita ale Diviziei a Patra a armatei, aflata sub comanda fratelui presedintelui, Maher al-Assad. "Se imbraca in negru si sunt mari si musculosi. Au o dunga rosie pe un umar", a povestit un martor.

Pe langa soldati, si fortele anti-teroriste siriene au fost detasate in oras si se disting de ceilalti prin faptul ca poarta pantofi sport la uniformele militare.

Luni, unele rapoarte spuneau ca unitatile militare siriene se lupta intre ele in Deraa, dupa ce unii soldati au refuzat sa deschida focul impotriva concetatenilor lor. Se zvoneste ca oficialii militari care au demonstrat simpatie fata de manifestanti au fost asasinati - poate fi cazul generalului Abdo Khodr Tellawi din Homs, omorat impreuna cu cei doi fii ai sai si un nepot.

In orice caz, trupe si tancuri continua sa intre in Deraa, spre terorarea locuitorilor, care simt ca se pregateste o operatiune de amplare impotriva lor.

Joi dimineata, presa internationala relata ca 200 de membri ai partidului de guvernare Baath si-au dat demisia in semn de protest fata de folosirea fortei impotriva manifestantilor, semn ca nu doar armata este divizata de evenimentele din ultimele saptamani, ci si elita politica.

In timpul ce a trecut de la inceperea protestelor in Siria, in 18 martie, lunetistii au tras impotriva multimilor neinarmate in orasele de coasta Banias, Jabla si Lattakia, in orasul industrial din centrul tarii Homs si in orasele apropiate Capitalei Damasc, Harasta, Daraya si Duma.

Un document obtinut de activistii din opozitie la inceputul acestei luni arata cat de departe trebuie sa mearga fortele de securitate pentru a inabusi protestele, la ordinul specific al Seviciului Sirian de Informatii: "Este acceptabil sa impusti unii agenti de securitate sau ofiteri de armata pentru a insela dusmanul, ceea ce va ajuta situatiei intrucat va provoca animozitate impotriva protestatarilor".

In pofida asediului militar, al lunetistilor si al politiei secrete imbracate in civil, oamenii din Deraa sunt hotarati sa mearga pana la capat pentru a-l vedea pe Bashar al-Assad plecat de la putere, asa ca se pregatesc pentru o iesire in masa pe strazi, dupa rugaciunile de vineri.

ONU, blocat din nou de Rusia

Intre timp, ONU nu a reusit sa se puna de acord nicimacar asupra unui text care sa condamne violenta regimului Assad impotriva manifestantilor pasnici.

Un proiect de declaratie propus de Franta, Marea Britanie, Germania si Portugalia a intampinat opozitie in Consiliul de Securitate.

Franta a cerut "masuri ferme" daca presedintele Bashar al-Assad respinge apelul de a pune capat violentelor, in vreme ce SUA a spus ca Assad "trebuie sa schimbe cursul acum si sa asculte vointa propriilor oameni".

Rusia s-a opus cel mai tare textului, comentand ca situatia din Siria nu este o amenintare la pacea internationala.

Ambasadorul rus la ONU, Alexander Pankin, a avertizat ca "o adevarata amenintare la securitatea regionala ar putea fi declansata de o interferenta externa in situatia interna din Siria". China si India au cerut dialog politic si o rezolvare pasnica a crizei, insa nu au dorit condamnarea situatiei. Libanul a precizat ca are o relatie speciala cu Siria si s-a opus si el textului.

Pozitia oficiala a guvernului de la Damasc este ca a trimis trupe in cateva orase deoarcee locuitorii de acolo se tem de "extremisti armati".

Vineri, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va tine o intalnire de urgenta pentru a discuta o propunere de rezolutie prin care i se cere presedintelui Assad sa puna capat imediat eforturilor de inabusire a protestelor si cere Siriei sa ridice interdictia de intrare in tara a presei straine si deblocarea internetului si comunicatiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O maşină capcană a explodat sâmbătă, 13 aprilie, într-un cartier din centrul capitalei siriene Damasc, unde se află mai multe ambasade, fără a provoca victime, a anunţat presa oficială...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#Siria, #proteste Siria, #violente Siria, #proteste deraa, #onu siria , #Siria