Siria: Fortele de securitate macelaresc protestatari sub ochii observatorilor (Video)

Autor: Ana Ilie
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 17:14
2698 citiri
Siria: Fortele de securitate macelaresc protestatari sub ochii observatorilor (Video)
Foto: News24

Zeci de mii de protestatari s-au strans, joi, in Douma, aproape de capitala siriana Damasc, in vreme ce fortele de securitate au ucis 25 de oameni in intreaga tara, cu toate ca observatorii internationali se afla in Siria pentru a observa felul in care se respecta intelegerea de incetare a brutalitatilor impotriva civililor.

Aproximativ 30.000 de persoane s-au strans intr-o piata din fata marii moschei din Douma, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit News24.

Anterior, exact cand observatorii Ligii Arabe ajunsesera la primaria din Douma, fortele de securitate au deschis focul impotriva manifestantilor de la moschee, omorand cel putin patru si ranind multi altii.

Observatorii se afla in Douma in a treia zi a misiunii ce are ca scop oprirea varsarii de sange in Siria - au vizitat deja alte puncte fierbinti ale revoltelor, precum Hama, Idlib si Daraa.

Marti, cand observatorii s-au aflat in Hama, 70.000 de sirieni au inundat strazile, insa au fost intampinati cu focuri de arma si gaze lacrimogene, si chiar observatorii au fost nevoiti sa se fereasca de fortele de securitate.

SUA au apreciat, joi, ca prezenta observatorilor internationali in Siria a oferit unele beneficii protestatarilor, oferindu-le sansa de a se exprima public in timp ce echipa se afla in localitatea lor, chiar daca nu a oprit varsarea de sange.

"Suntem ingrijorati... desi monitorii sunt pe teren si joaca un rol in unele locuri, avem o continuare a violentelor", a precizat un reprezentant al Departamentului de Stat.

Incurajati de prezenta observatorilor, sirienii s-au anuntat prin intermediul Facebook cu privire la organizarea unor marsuri masive, vineri, in toate orasele din Siria.

Potrivit ONU, peste 5000 de oameni au fost ucisi in Siria de la inceputul represiunii guvernamentale, la jumatatea lunii martie. De la sosirea observatorilor in Siria, luni, peste 70 de civili au fost ucis de fortele presedintelui Bashar al-Assad.

Observatorii se afla in Siria pentru o misiune de o luna, cu posibilitatea de prelungire, pentru a implementa un plan de pace al Ligii Arabe, ce implica incetarea violentelor impotriva civililor.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
#Siria, #proteste Siria, #violente Siria, #morti Siria , #Siria