Siria, in clocot: Bilantul celei de-a patra zile de lupte

Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 21:34
30792 citiri
Siria, in clocot: Bilantul celei de-a patra zile de lupte
Foto: Twitter/Ibrahim Joudeh

Rusia si-a continuat si sambata raidurile aeriene in Siria, dupa trei zile pline de evenimente, in ciuda opozitiei mai multor state, in frunte cu SUA, care sustin ca nu sunt vizate doar pozitii ale Statului Islamic.

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic in apropiere de orasul Raqa, bastion al gruparii jihadiste in nord-estul Siriei, precum si un buncar subteran.

Inca de vineri, in contextul intensificarii operatiunilor militare, ONU a anuntat ca-si suspenda operatiunile umanitare planificate in Siria.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a intalnit vineri, la Paris, cu presedintele francez, Fracois Hollande, si cu cancelarul german Angela Merkel, care i-au reamintit acestuia ca singurul dusman din Siria este Statul Islamic.

Presedintele francez nu s-a aratat foarte optimist in ceea ce priveste evolutia evenimentelor din Siria, el afirmand ca atata vreme cat interlocutorul e Assad, nu va fi niciun progres.

Pe de alta parte, Damascul a fost de acord sa participe la discutii preliminare propuse de ONU pentru a pregati o conferinta de pace.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai recente evolutii ale evenimentelor din Siria:

21:30 - Incheiem aici transmisiunea Live Text. Urmariti si maine pe Ziare.com desfasurarea evenimentelor din Siria. Ziua de sambata a fost marcata de faptul ca aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic in apropiere de orasul Raqa, bastion al gruparii jihadiste in nord-estul Siriei, precum si un buncar subteran.

In ultimele 24 de ore, aviatia militara rusa a efectuat 20 de raiduri aeriene in Siria, atacand noua obiective ale retelei teroriste Statul Islamic, a declarat ministerul rus al Apararii.

Cel putin 39 de civili, printre care 8 copii si 8 femei, au fost ucisi in raidurile aeriene ruse din Siria in ultimele patru zile, a informat sambata Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Din randul teroristilor, au fost ucisi 14 jihadisti, din care 12 din gruparea jihadista Statul Islamic.

In timp ce Rusia sustine ca actiunile sale in Siria pun pe fuga luptatorii Statului Islamic, circa 600 parasindu-si deja pozitiile si indreptandu-se inspre Europa, Marea Britanie afirma, prin vocea secretarului Apararii, Michael Fallon, ca doar una din 20 de lovituri executate de Rusia in Siria tintesc Statul Islamic.

In tot acest timp, premierul David Cameron il califica pe Assad "macelar", declarand ca "Rusia nu face distinctie intre Statul Islamic si grupurile legitime ale opozitiei siriene si, drept rezultat, il sprijina de fapt pe macelarul Al-Assad". Acesta mai sustine, luand astfel o mpozitie similara SUA, ca Assad nu ar trebui sa joace vreun rol intr-o viitoare administratie siriana.

Declaratia suspriza a zilei a venit de la premierul irakian Haidar al Abadi, care a anuntat ca tara sa "nu s-ar opune unor (posibile) atacuri ruse" impotriva pozitiilor ocupate in Irak de jihadistii din gruparea terorista Statul Islamic.

Ample declaratii a dat si liderul de la Casa Alba, Barack Obama, care a afirmat ca Putin nu mai poate pacali pe nimeni cu strategia sa, adaugand ca ofensiva sa din Siria e, de fapt, un semn de "slabiciune".

20:32 - Ministrul siarian de Externe, Walid al-Moualem, a declarat ca raidurile aeriene impotriva militantilor din tara sa sunt "inutile" daca nu sunt coordonate cu actiunile guvernului. "Cu terorismul nu se lupta din aer. Toate operatiunile de a-l invinge nu au dus decat la raspandirea sa", a mai spus acesta, conform Al Arabiya.

Pana acum, eforturile ONU de a media si de a aduce pacea intre guvern si rebeli nu au fost soldate cu succes.

20:20 - Premierul britanic David Cameron a declarat, sambata, ca Bashar al-Assad nu trebuie sa joace vreun rol intr-o viitoare administratie siriana, alaturandu-se astfel SUA, care au declarat acelasi lucru in mai multe randuri. Premierul britanic l-a numit pe Assad "macelar", informeaza The Telegraph.

20:17 - Liderul unui grup de opozitie din Siria s-a intalnit cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, rugandu-l pe acesta sa aduca in discutie la o sedinta ONU, sambata, situatia din Siria. Ban Ki-moon a vorbit, sambata, pe aceasta tema, afirmand ca "moartea a 50 de civili inocenti, in urma raidurilor aeriene ruse trebuie condamnata", informeaza AP.

Nu e prima oara cand Ban Ki-moon se refera la situatia din Siria. Acesta a deplans si in alte randuri faptul ca situatia din Siria inca nu a fost rezolvata.

20:04 - Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca doar unul dintre atacurile Rusiei in Raqqa a fost asupra Statului Islamic, restul avand ca tinta alte grupari, informeaza AP. Hollande si Putin, dar si Merkel si Porosenko s-au intalnit vineri la Palatul Elysee.

20:00 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca Israelul doreste sa evite o relatie antagonica cu Moscova si ca nu este sigur in legatura cu modul in care va afecta situatia din regiune recenta interventie militara a Rusiei in Siria, informeaza Reuters.

Intr-un interviu recent acordat CNN, premierul israelian nu s-a raliat SUA si altor tari din NATO in a critica actiunea militara a Rusiei in Siria. "Nu vrem sa ne intoarcem la perioada in care, stiti, Rusia si Israelul erau pe pozitii antagonice. Cred ca relatia noastra s-a schimbat. Si, in mare, este buna", a spus Netanyahu, care s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin la sfarsitul lunii trecute.

19:36 - Premierul irakian Haidar al Abadi a anuntat sambata ca tara sa "nu s-ar opune unor (posibile) atacuri ruse" impotriva pozitiilor ocupate in tara sa de jihadistii din gruparea terorista Statul Islamic, informeaza EFE.

Intr-o conferinta de presa, Al Abadi a dat asigurari ca autoritatile de la Bagdad "sunt dispuse sa primeasca orice fel de sprijin, indiferent de unde ar veni, pentru ca (Irakul) este singura tara care lupta in prezent impotriva terorismului".

18:48 - Andrei Kartapolov, oficial al armatei ruse, a declarat sambata ca actiunile Rusiei impotriva Statului Islamic au semanat panica printre teroristi, fortand circa 600 de militanti sa-si abandoneze pozitiile si sa ia drumul Europei.

"Panica si dezertarile se inregistreaza in randurile lor", a mai spus acesta, conform The Daily Star.

18:35 - In timp ce sirienii fug din tara in numar tot mai mare inspre Europa, ce se intampla cu satele goale lasate in urma? Conform reason.com, care citeaza Institutul de Cercetare Media din Orientul Mijlociu, asezarile sunt populate, cel putin in nordul tarii, de uiguri.

Acestia vin in tara impreuna cu familiile lor si lupta alaturi de Al Nusra si Statul Islamic impotriva regimului Assad.

Asa s-a intamplat la inceputul lunii dupa un raid in orasul Jisr Al-Shughur, cand mii de membri ai gruparii s-au stabilit in zona.

Uigurii reprezinta o populatie turcica musulmana, insa multi locuiesc in vestul Chinei. O parte dintre acestia arata precum europenii, insa multi au trasaturi asiatice.

17:56 - In timp ce Rusia nu conteneste cu atacurile, sirienii isi continua afluxul catre Europa. Primul oras britanic care isi asteapta refugiatii din Siria, 63 la numar, intr-o prinsa transa, pana la finele lui octombrie, este Glasgow, informeaza Huffington Post. In total, Scotia va primi 2.000 de imigranti in decurs de cinci ani, iar intregul regat britanic 20.000.

Refugiatii sirieni ajung oficial in Marea Britanie - prima oprire, Glasgow

17:42 - Armata rusa a anuntat ca-si va inteti atacurile asupra "teroristilor" din Siria. In plus, transmite ca doreste sa coopereze cu SUA, informeaza The Daily Star, care citeaza Reuters.

Potrivit unui inalt oficial al armatei ruse, in timpul raidurilor aeriene rusesti din ultimele 72 de ore au fost tintite 50 de obiective ale Statului Islamic.

Andrei Kartapolov a mai spus ca Rusia a avertizat SUA inainte de raiduri sa-si opreasca propriile zboruri in zonele in care opereaza avioanele rusesti.

"Americanii ne-au spus, in timpul discutiilor, ca nimeni, in afara de teroristi, nu s-a aflat in regiune" in momentul raidurilor, a mai spus acesta.

17:11 - Cel putin 39 de civili, printre care 8 copii si 8 femei, au fost ucisi in raidurile aeriene ruse din Siria in ultimele patru zile, a informat sambata Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters.

Organizatia neguvernamentala a mai informat ca au fost ucisi 14 jihadisti - 12 din gruparea jihadista Statul Islamic, in apropiere de orasul Raqqa, si doi din Frontul Al-Nusra, aripa siriana a gruparii teroriste Al-Qaida. Directorul OSDO, Rami Abdul Rahman, a spus ca datele includ doar victimele care au fost verificate.

16:59 - Intr-un articol numit "Armele neghidate ale Rusiei din Siria ar putea ricosa catre Moscova", Time il citeaza pe un inalt oficial din Fortele aeriene americane, locotenentul general Bob Otto, care sustine ca armele folosite de rusi nu sunt unele de precizie, in ciuda celor declarate de acestia.

Acesta sustine ca bombele lansate de rusi sunt "ghidate" inspre tinte doar de gravitatie si de pozitia avionului. Potrivit acestuia, astfel de arme nu sunt deloc exacte.

Acesta mai pune o problema pe tapet: daca se ucid la intamplare barbati nevinovati, femei si copii, atunci e posibil ca la fiecare trei persoane ucise sa se creeze 10 teroristi. "Se pune problema atunci: ucidem mai multi teroristi decat cream?", mai spune acesta.

16:46 - Operatiunea fortelor ruse in Siria are drept scop sa-i protejeze pe cetatenii rusi de amenintarea terorista, a declarat sambata premierul rus Dmitri Medvedev, conform agentiei de presa iordaniana Petra.

"Protejam poporul rus de amenintarea terorista, pentru ca este mai bine sa facem acest lucru peste hotare, decat sa combatem terorismul in interiorul propriei tari", a mai sus premierul rus, adaugand "Din nefericire, (Rusia - n. red.) are o experienta foarte dificila in combaterea terorismului".

16:05 - Germania si Rusia trebuie sa se asigure ca vor avea si pe viitor o relatie apropiata, in conditiile "actualei situatii internationale complicate", a avertizat presedintele rus Vladimir Putin, intr-o telegrama de felicitare adresata cancelarului german Angela Merkel si presedintelui Joachim Gauck, cu ocazia implinirii a 25 de ani de la reunificarea Germaniei, transmite sambata DPA.

Fara sa se refere la "puncte fierbinti" precum Ucraina si Siria, liderul de la Kremlin a spus ca Rusia si Germania trebuie sa se fereasca de o "instrainare reciproca".

15:42 - Aviatia militara rusa a efectuat 20 de raiduri aeriene in Siria, in ultimele 24 de ore, atacand noua obiective ale retelei teroriste Statul Islamic si distrugand un centru de comanda al teroristilor, transmite ministerul rus al Apararii, conform Russia Today.

Bombardamentele au fost efectuate cu avioane de vanatoare de tip Suhoi Su-34 si Su-24M.

15:25 - Un raport recent al UNICEF arata ca 4 milioane de refugiati din Siria se afla in Turcia, Liban, Iordania, Irak si Egipt. Unul din doi sirieni si-a parasit locuinta de la inceperea conflictului sau a fost ucis.

Doua milioane de refugiati copii sunt in tarile vecine. Una din patru persoane care cere azil in Europa este un copil. Se estimeaza ca 110.000 de copii au cerut azil in Europa numai in primele sase luni ale anului 2015, circa 18.000 in fiecare luna.

Pana in prezent 142.479 de copii sirieni s-au nascut in alte tari, ca refugiati. In Siria, 2,7 milioane de copii nu merg la scoala. Una din patru scoli a fost distrusa.

82% dintre sirieni traiesc in prezent sub limita saraciei. Doua dintre spitale nu sunt functionale, iar unul din doi doctori a parasit tara.

15:11- Avioane de razboi rusesti au atacat al-Birnas, o zona rurala din Latakia, la trei kilometri de granita cu Turcia.

14:54 - Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a indemnat statele europene sa intensifice masurile pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, in contextul crizei imigratiei.

Europa trebuie sa contribuie la solutionarea actualei crize a migratiei din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, a adaugat cancelarul Germaniei. In prezent, mare parte dintre imigrantii sositi in Europa vin din Siria.

13:45 - Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic in apropiere de orasul Raqa, bastion al gruparii jihadiste in nord-estul Siriei, precum si un buncar subteran, informeaza Ria Novosti.

Ministrul a mai anuntat, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata, ca bombele folosite au fost KAB-500, acestea avand o acuratete extrem de mare, cu o marja de eroare de pana la cinci metri, informeaza Russia Today.

13:31 - Secretarul apararii din Marea Britanie, Michael Fallon, afirma ca doar una din 20 de lovituri executate de Rusia in Siria tintesc Statul Islamic. Acesta a avertizat ca Vladimir Putin ucide in schimb civili, pentru a-l proteja pe Bashar al-Assad.

Oficialul britanic a mai spus ca interventia Rusiei in Siria a "complicat" lucrurile. Acesta a mai afirmat ca e de parere ca Marea Britanie ar trebui sa-si extinda propria campanie de bombardamente in Siria, impotriva Statul Islamic, informeaza The Guardian.

12:47 - Statul Islamic a atacat vineri zone detinute de guvernul sirian in orasul din estic Deir al-Zor si o baza aeriana la sud de localitate, a anuntat un grup de monitorizare, adaugand ca luptele au ucis cel putin cinci civili, informeaza Reuters.

12.35 - Gruparea jihadista Uighur, afiliata al Qaida, care actioneaza in Siria, a postat online fotografii cu copii jihadisti inarmati, "noua generatie de luptatori". Acestia sunt aruncati in lupta (in provincia Idlib) chiar de la aceasta varsta, inarmati cu mitraliere Kalasnikov, informeaza The Long War Journal.

12:27 - Internetul abunda in reprezentari caricaturale ale evenimentelor recente din Siria.

12:20 - Sambata dimineata, trenurile Eurotunel, ce fac legatura dintre Franta si Marea Britanie, au fost suspendate, dupa ce un grup masiv si coordonat de imigranti (peste 200 de persoane), a reusit sa patrunda in terminalul francez.

"E clar vorba despre un atac organizat daca vorbim de un asemenea numar", a declarat un purtator de cuvant, conform The Telegraph. "Au venit impreuna, bine organizati, au trecut de bariere si toti stiau cu siguranta incotro merg", a mai declarat acesta.

Criza imigrantilor: "Atac organizat" la Eurotunel - trenurile, suspendate dimineata

Circulatia a fost intre timp reluata.

12:11 - Presedintele SUA, Barack Obama, avertizeaza Rusia si Iranul ca implicarea in razboiul din Siria nu va contribui la depasirea crizei, acuzand ca raidurile aeriene ruse pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad slabesc opozitia moderata si consolideaza pozitiile retelei teroriste Stat Islamic.

"Problema in Siria este Bashar al-Assad si actiunile brutale asupra poporului sirian; aceste lucruri trebuie sa inceteze", a declarat Obama in cursul unei conferinte de presa organizate la Casa Alba.

Siria, in clocot: Barack Obama avertizeaza Rusia si Iranul

"Nu vom coopera la campania rusa de a distruge orice forta dezamagita de regimul al-Assad. Din punctul de vedere al Moscovei, toti sunt teroristi. Aceasta este o cale spre dezastru", a subliniat presedintele Statelor Unite.

12:07 - Opozitia politica siriana cu sediul in strainatate a respins vineri orice rol pentru Bashar al-Assad intr-un guvern de tranzitie, dupa ce puterile occidentale au parut sa-si atenueze pozitia fata de presedintele sirian, noteaza agentia Reuters.

12:00 - Rusia a lansat noi raiduri in noaptea de vineri spre sambata asupra pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic in zona orasului sirian Raqa, fief al organizatiei teroriste in nord-estul Siriei, a anuntat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Context

Pacea e inca departe de Siria, tara macinata de razboi de peste patru ani. Tot mai multe tari se implica, pozitionandu-se de partea Rusiei sau impotriva acesteia, in conditiile in care atacurile acesteia nu vizeaza doar pozitii ale Statului Islamic.

Marea Britanie, SUA, Franta, Germania, Qatar, Arabia Saudita si Turcia si-au exprimat "adanca ingrijorare" legata de actiunile Moscovei, vineri, in cea de-a treia zi de bombardamente. De partea Rusiei se afla Iranul si Hezbollahul, care ar putea incepe o vasta ofensiva terestra. In plus, presedintele cecen i-a cerut permisiunea lui Putin de a trimite luptatori din Cecenia in Siria.

SUA sustin ca loviturile aeriene ale Rusiei au vizat inclusiv rebeli recrutati si antrenati de CIA, care ameninta regimul lui Bashar al-Assad, inclusiv Armata Libera Siriana. John Kerry sustine ca stratefia Rusiei, de a sustine regimul Assad, este "o greseala catastrofala", anuntand ca SUA isi vor continua politica.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#atacuri Rusia Siria, #evolutie razboi Siria, #Siria atacuri morti, #tari implicare conflict Siria , #Siria