Siria: Liga Araba a convins Damascul sa puna capat violentelor

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 15:17
1440 citiri
Siria: Liga Araba a convins Damascul sa puna capat violentelor

Siria a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu un comitet al Ligii Arabe pentru a gasi o cale de a pune capat celor sapte luni de proteste si inceperea dialogului intre presedintele Bashar al-Assad si oponentii sai.

Presa de stat a relatat despre intelegere fara a oferi alte detalii, precizand insa ca un anunt oficial va fi facut la sediul Ligii Arabe din Cairo, in cursul zilei de miercuri, informeaza Al Jazeera.

Cu toate acestea, un oficial al Ligii Arabe a precizat ca organizatia inca mai asteapta un raspuns din partea Damascului pe tema propunerilor de incetare a varsarii de sange.

De sapte luni, protestele pro-democratie din Siria s-au soldat cu peste 3.000 de morti, majoritatea ucisi de fortele guvernamentale, care incearca, fara succes, sa inabuse miscarea populara. Activistii sustin ca doar marti doi civili au fost impuscati de fortele lui Assad in Homs si doi soldati au fost ucisi de dezertori din armata intr-o ambuscada.

Exista si un raport potrivit caruia persoane inarmate au scos, dintr-un autobuz aflat pe rutra Homs-Hama, noua persoane apartinand minoritatii alawite, din care face parte si Assad, si i-au ucis.

Guvernul da vina, pentru violente, pe luptatori inarmati si finantati din exteriorul tarii, care ar fi ucis, de la jumatatea lunii martie, cand au inceput protestele, peste 1.100 de membri ai fortelor de securitate.

Ministri ai Ligii Arabe s-au intalnit cu oficiali sirieni in Qatar, duminica, pentru a gasi o cale de stopare a violentelor. Printre propunerile facute de Liga Araba se numara eliberarea imediata a detinutilor politici, accesul observatorilor Ligii si deschiderea dialogului cu Opozitia.

Premierul din Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani, a spus ca Assad trebuie sa lanseze si reforme serioase, daca vrea ca Siria sa evite escaladarea violentelor.

Un oficial libanez cu legaturi in guvernul sirian a precizat ca si Siria a inaintat cateva propuneri Ligii Arabe - opozitia trebuie sa depuna armele, statele arabe sa inceteze finantarea Opozitiei si stoparea campaniei de presa impotriva Siriei.

Deocamdata nu se stie care dintre aceste propuneri vor figura in documentul final, anuntat de agentia siriana de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
#Siria, #violente Siria, #acord Siria, #Bashar al Assad , #Siria