Siria: Masacrele se inmultesc, Turcia cere ajutorul NATO pentru avionul doborat

Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:17
2774 citiri
Siria: Masacrele se inmultesc, Turcia cere ajutorul NATO pentru avionul doborat

Fortele guvernamentale siriene au reluat operatiunile militare impotriva orasului Deir Ezzor, luni, au anuntat activistii din Comitetele Locale de Coordonare, care au avertizat ca un nou masacru se pregateste la Homs.

In acelasi timp, Turcia a solicitat ajutorul NATO pe marginea avionului doborat de Siria, in ceea ce ar putea deveni o noua dimensiune ingrijoratoare a conflictului.

Mai mult, aproxiamtiv 82 de civili ar fi fost ucisi de focul tras de trupele guvernamentale, in Alep si Deir Ezzor, scrie Al Arabiya.

In orasul al-Harak din Deraa, trupele guvernamentale au avertizat populatia sa predea toti membrii cautati din Armata Siriana Libera, altfel locuintele lor vor fi distruse.

In Alep, fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad au impuscat protestatarii din cartierul Salah Eddin, lansand o campanie de arestari printre civili.

Orasul al-Houla, o suburbie a Damascului, a fost supus unui bombardament sustinut al artileriei si tancurilor. Ciocniri puternice au fost raportate si in Deir Ezzor.

Peste 15.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucisi in Siria de la izbucnirea revoltei impotriva regimului lui Bashar al-Assad, in martie 2011, spun activistii sirieni. Regimul de la Damasc pune violentele din tara pe seama "teroristilor" finantati din exterior.

Regimul lui Assad a doborat insa un avion turc, vineri, in spatiul international, ceea ce va complica situatia, mai ales ca Turcia a anuntat ca invoca articolul 4 al tratatului NATO. Articolul 4 permite statelor membre ale aliantei nord-atlantice sa se consulte oricand integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea oricarui stat membru sunt amenintate. In articolul 5 se mentioneaza explicit posibilitatea unui raspuns armat la aceste amenintari.

Turcia a subliniat ca Siria i-a doborat aparatul de zbor fara avertisment, in spatiul international, asa ca se va consulta, marti, cu aliatii din NATO pe tema unei reactii.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a precizat ca zborul nu avea nicio legatura cu criza siriana, ca avionul era clar marcat cu insemnele Turciei (deci nu putea fi confundat), ca se stie cand a fost lovit de fortele siriene si unde a cazut, in apele marii, dar ca inca nu s-au gasit ramasitele sau pilotii.

Dupa doborarea avionului turc, criza siriana a capatat o ingrijoratoare dimensiune internationala. Atat SUA cat si Marea Britanie au condamnat in termeni duri incidentul.

Turcia ofera gazduire Armatei Siriene Libere si miilor de refugiati sirieni care au trecut granita de sud-est, insa neaga ca ar livra arme rebelilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria avion doborat NATO, #Siria Turcia NATO, #Siria masacre violente , #Siria