Siria: Moschee atacata in timpul inmormantarii martirilor din "vinerea furiei"

Duminica, 01 Mai 2011, ora 11:37
1594 citiri
Siria: Moschee atacata in timpul inmormantarii martirilor din "vinerea furiei"

Cel putin patru persoane au murit, sambata, in orasul sirian Deraa, dupa un nou atac al fortelor guvernamentale impotriva protestatarilor, intr-o moschee.

Fortele siriene si-au continuat actiunile de inabusire prin forta a protestelor din Deraa, preluand controlul unei moschei si impuscand mortal fiul imamului, scrie Al Jazeera.

Patru persoane au murit in atacul de la moschee, cand oamenii din oras incercau sa ii inmormanteze pe cei ucisi cu o zi inainte, in timpul unei "zile a furiei" impotriva guvernului.

"Suntem sub asediu cu totul. Este o tragedie. N-am vazut nicio ambulanta in ultimele sase zile" a povestit, prin telefon, un martor pentru sursa citata.

"Tinem trupurile mortilor in camioane cu sisteme de racire, insa multe cadavre mai zac inca pe strazi. Multe dintre acestea sunt umflate si miros", a mai povestit acesta ce se intampla in orasul impanzit de fortele presedintelui Bashar al-Assad.

Locuitorii spun ca fortele siriene au tras in protestatari, iar tancurile au bombardat moscheea Omari inainte ca trupele sa intri in formta inauntru.

"Trag impotriva caselor, atat tancurile cat si soldatii. Cel mai tare se trage la moscheea Omari", a povestit un martor.

"Gloantele zboara peste capul meu chiar acum: atat de aproape e. Situatia umanitara este foarte proasta: nu avem mancare, medicamente, electricitate. Strangem apa de ploaie ca sa o bem", a spus un al doilea.

Intre timp, la televiziunea siriana de stat se perinda tot felul de persoane care marturisesc ca apartin unor grupari teroriste si ca li s-au dat bani si arme, de catre diverse persoane din Deraa, inclusiv de catre imamul din moscheea Omari.

Al Jazeera aminteste ca fiul imamului a fost omorat de soldatii sirieni sambata, dupa ce a refuzat sa marturiseasca unde se ascunde tatal sau.

Insa locuitorii din Deraa sustin ca imamul lor vorbea mereu despre calm, dialog, si in niciun caz nu ar fi putut sa le dea arme oamenilor. Era insa un sustinator al ideii de schimbare in Siria.

Mii de persoane au iesit pe strazi, sambata seara, in orasul de coasta Baniyas, cu lumanari in maini, strigand sloganuri impotriva guvernului si represiunii brutale din Deraa.

In Damasc, 50 de femei au marsaluit in fata parlamentului, in semn de sustinere fata de protestatarii din Deraa. 11 dintre ele au fost arestate.

In total, de la inceperea protestelor in Siria, in 15 martie, autoritatile au ucis 582 de persoane.

Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
Liderul rus Vladimir Putin a avut convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdogan şi Bashar al-Assad, dar şi cu lideri ai unor foste republici sovietice din Asia...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Siria, #proteste Siria, #violente Siria , #Siria