Siria: Noi cazuri de utilizare a armelor chimice, raportate ONU

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 19:48
1221 citiri
Siria: Noi cazuri de utilizare a armelor chimice, raportate ONU

Marea Britanie a informat ONU, saptamana trecuta, ca au avut loc noi incidente ce releva utilizarea de arme chimice in Siria, au aratat diplomati, miercuri.

Daca atacurile se confirma, vor reprezenta o noua presiune asupra tarilor occidentale ce sprijina rebelii sirieni, sa intervina in conflict, comenteaza AFP.

Presedintele american, Barack Obama, a numit utilizarea sau mutarea armelor chimice o "linie rosie" ce nu poate fi traversata, insa pana acum, in pofida dovezilor, a exclus o implicare americana in Siria.

Londra a trimis o scrisoare ONU, saptamana trecuta, in care erau relevate "detalii cu privire la noi incidente din aprilie incoace", a aratat un diplomat occidental.

Marea Britanie si Franta au trimis, in aprilie, trei scrisori ONU, in care dau detalii cu privire incidentele in care se suspecteaza ca s-au utilizat arme chimice in Siria, inclusiv in regiunea Homs, in decembrie 2012.

ONU a numit o echipa de investigatori condusa de expertul suedez Ake Sellstrom, insa aceasta nu a primit permisiunea de la regimul presedintelui Bashar al-Assad de a patrunde in Siria.

Un oficial ONU arata, saptamana trecuta, ca exista "tot mai multe rapoarte" cu privire la utilizarea armelor chimice in razboiul civil din Siria.

Rusia si SUA au anuntat, la 7 mai, ca vor incerca sa aduca Guvernul lui Assad si opozantii acestuia la masa negocierilor, pentru a pune capat conflictului soldat cu moartea a peste 80.000 de persoane. Negocierile vor avea loc in contextul in care UE a deschis posibilitatea trimiterii de arme rebelilor sirieni.

Siria: Europa da semnalul inarmarii rebelilor

Luni, dupa 12 ore de discutii furtunoase, statele europene nu au reusit sa se puna de acord pentru reinnoirea embargoului armelor impotriva Siriei. Au fost reinnoite doar sanctiunile economice.

"Desi nu avem planuri imediate de a trimite arme in Siria, ne ofera flexibilitatea de a raspunde, in viitor, daca situatia continua sa se deterioreze si sa se agraveze", a explicat ministrul britanic de Externe, William Hague, dupa peste 12 ore de discutii.

Intr-o declaratie, UE a precizat ca statele membre care doresc sa trimita arme rebelilor sirieni "vor evalua cererile de licenta de export caz cu caz", conform cu regulile europene privind exporturile de tehnologie si echipament militar.

Austria, Cehia si Suedia au ajuns la intalnire ferm decise sa se opuna transporturilor de arme, intrucat nu au incredere in opozitia siriana si se tem ca armele vor ajunge in mainile gruparilor jihadiste. In plus, o astfel de actiune de inarmare a Opozitiei ar submina viitoarea conferinta de pace de la Geneva.

In acelasi timp, exista temerea ca Rusia, care nu a incetat sa livreze arme regimului sirian, se va simti libera sa trimita mai multe.

Franta a sustinut pozitia Marii Britanii, cerand un consens larg pe tema relaxarii embargoului.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Siria arme chimice ONU, #Siria arme chimice , #Siria