Siria: Obama n-a obtinut la summit-ul G20 consensul dorit. Ce urmeaza

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 10:59
3432 citiri
Siria: Obama n-a obtinut la summit-ul G20 consensul dorit. Ce urmeaza
Foto: leornardo.it

Presedintele Barack Obama s-a intors in Statele Unite de la Summit-ul G20 care a avut loc la St.Petersbug fara un consens general cu privire la o interventie militara in Siria.

Marti, prin intermediul unui discurs in care se va adresa de la Casa Alba poporului sau, el va incerca sa convinga Congresul american sa autorizeze o actiune militara ca raspuns la utilizarea armelor chimice de catre regimul de la Damasc, relateaza BBC.

Rusia si-a exprimat opozitia fata de o interventie militara in Siria in cadrul summit-ului G25. Presedintele Putin a explicat ca o asemenea interventie ar destabiliza intreaga regiune.

Atat Rusia cat si China, care au refuzat sa fie de acord cu rezolutia Consiliului de Securitate ONU cu privire la Siria, sustin ca o interventie militara neasumata de Natiunile Unite ar fi ilegala.

In comentariul BBC se spune ca pozitia lui Barack Obama a slabit dupa summit-ul G20, iar acest lucru reduce sansele de a obtine acordul Congresului american.

Este posibil insa ca el sa fie obtinut, dupa cum este posibil si ca SUA si aliatii sai sa contruiasca o coalitie care sa mearga pe varianta unei interventii militare.

Dar problema a aparut deja - lipsa unui entuziasm fata de folosierea fortei in absenta unei aprobari de catre ONU aratata de unii lideri aflati la masa rotunda de la summit-ul G20.

Acesta pare sa fi fost momentul in care apetitul international pentru o interventie in scopuri umanitare a scazut, poate chiar momentul de cotitura care arata ca restul lumii nu mai doreste ca SUA sa fie "politistul mondial" atunci cand alte institutii esueaza in a lua o decizie, oricat de grava ar fi criza si oricat de mari ar fi atrocitatile comise.

SUA il acuza pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca a ordonat folosirea armelor chimice in atacul produs in suburbiile Damascului in data de 21 august soldat cu moartea a 1.429 de oameni.

Congresul SUA se reuneste luni si atat Senatul cat si Camera Reprezentantilor vor vota saptamana viitoare propunerea presedintelui de a se interveni militar in Siria.

Barack Obama si-a anulat vizita in California programata pentru luni pentru a-si pune la punct rezolutia care prevede lansarea unui atac "limitat, tintit" impotriva Siriei.

El este convins ca indiferent daca nimeni altcineva, cu exceptia Frantei, nu doreste sa intervina militar, este treaba SUA sa fac acest lucru.

Un sondaj realizat de BBC si ABC News sugereaza ca mai mult de o treime dintre membrii Congresului american nu sunt decisi inca, in timp ce majoritatea celor care au luat deja o decizie sunt impotriva propunerii presedintelui Obama.

De asemenea, o buna parte dintre acestia sunt preocupati de faptul ca o actiune militara ar duce SUA intr-un razboi prelungit si ar reaprinde ostilitatile in regiune.

Presedintele Vladimir Putin a declarat ca nici macar intalnirea tete-a-tete de o jumatate de ora pe care a avut-o cu Barack Obama nu i-a schimbat parerea. In acelasi timp, secretarul de stat american John Kerry este asteptat sa preseze pentru un suport international militar pe parcursul vizitei de 4 zile pe care o va efectua in Europa.

Acesta va discuta sambata in Lituania cu ministrii de Externe ai tarilor membre UE, inainte de a se intalni la Paris cu reprezentantii Ligii Arabe. Ulterior, Kerry va purta discutii la Londra cu William Hague,

La summit-ul G20, 10 alte tari au sustinut necesitatea unei reactii fata de atrocitatile comise de Assad, printre care Marea Britanie, Canada si Turcia, dar singura care s-a alaturat SUA pentru o interventie in forta a fost Franta.

Citește și:
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...