Siria: Parasit de prieteni, Assad face apel la iertarea Ligii Arabe

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 14:30
2307 citiri
Siria: Parasit de prieteni, Assad face apel la iertarea Ligii Arabe

Siria a cerut organizarea de urgenta a unui summit al Ligii Arabe, intr-un efort disperat de a evita suspendarea din aceasta organizatie. In pofida apelului lui Bashar al-Assad, ramas deocamdata fara raspuns, Liga Araba a anuntat ca se va intalni, in cursul acestei saptamani, cu liderii Opozitiei, cei care cer demisia lui Assad.

Liga Araba a decis, la sfarsitul saptamanii arabe, sa suspende Siria si sa ii impuna sanctiuni, pentru a o pedepsi pentru represiunea brutala a protestelor pro-democratie din tara. Drept raspuns, sirienii loiali lui Assad au atacat, sambata noaptea, ambasadele Arabiei Saudite, Frantei si Turciei, scrie Reuters.

Cum decizia Ligii Arabe ar urma sa intre in vigoare miercuri, Assad a cerut convocarea summit-ului inainte de acest moment, intr-o incercare de ultima ora de a evita suspendarea. Assad s-a declarat dispus sa discute pe marginea rovoltelor din tara si a "repercusiunilor negative asupra situatiei arabe".

Mai mult, Assad a mai facut o concesie importanta, invitand Liga sa trimita observatori, inclusiv militari, pentru a observa felul in care se implementeaza intelegerea din urma cu doua luni, de a retrage trupele de pe strazile marilor orase. In fapt, tocmai faptul ca Siria nu a dus la indeplinire promisiunile facute Ligii privind incetarea brutalitatilor a stat la baza deciziei Ligii de a suspenda Damascul.

Decizia de sambata este una importanta daca este analizata in context international. Decizia Ligi Arabe de a suspenda Libia si de a cere impunerea unei zone de interdictie aeriana a contribuit la persuadarea Consiliului de Securitate ONU de a sprijni o campanie NATO de protejare a civililor, ce a condus, in cele din urma, la impulsionarea revolutionarilor si caderea regimului lui Moammar Gaddafi.

Organizatia cu 22 de membri nu a anuntat inca ce decizie a luat ca urmare a cererii Damascului, si observatorii internationali se abtineau de la a face pronosticuri. In schimb, secretarul general al Ligii, Nabil al-Arabi, a anuntat ca oficialii organizatiei se vor intalni, marti, cu reprezentantii gruparilor de opozitie siriene, desi este prematur a vorbi de recunoasterea acestora ca fiind autoritatea legitima a tarii.

Exista insa speculatii ca intalnirea de marti are ca scop unificarea Opozitiei siriene intr-o forta coerenta, similara Consiliului National de Tranzitie din Libia.

In plus, Nabil al-Arabi a precizat, intr-o declaratie care aminteste din nou de situatia Libiei, ca organizatia pe care o conduce "studiaza mecanismele pe care le poate implementa pentru a proteja civilii din Siria".

Intre timp, televiziunea de stat siriana a anuntat ca milioane de cetateni au denuntat decizia Ligii Arabe prin proteste masive in intreaga tara si a aratat multimi manifestand in Damasc, Raqqa, Latakia si Tartous. Aproximativ 1000 de sustinatori ai lui Assad au atacat reprezentantele diplomatice ale Turciei, Frantei, Qatarului si Arabiei Saudite, provocand furia acestor guverne, in special a Turciei, care da semne, de cateva saptamani, ca si-a pierdut rabdarea cu Siria.

Turcia gazduieste mii de refugiati sirieni si principala grupare de opozitie din Siria si a convocat, in lumina evenimentelor din week-end de la Damasc, o intalnire cu liderii acestei miscari, la Ankara.

Arabia Saudita, ingrijorata de cresterea influentei Iranului siit in regiune, acesta fiind ultimul sustinator al Siriei, preseaza pentru masuri dure impotriva Damascului.

ONU a anuntat, saptamana trecuta, ca in cele opt luni de proteste, 3.500 de persoane au fost ucise de fortele guvernamentale.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Siria, #proteste Siria, #Liga Araba Siria, #siria morti , #Siria