Siria - peste 3.000 de morti de la inceputul revoltelor

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 16:45
530 citiri
Siria - peste 3.000 de morti de la inceputul revoltelor
Foto: cbc.ca

Un raport al ONU indica un numar de peste 3.000 de morti din cauza framantarilor din Siria. Anuntul a fost facut vineri si vine pe fondul raidurilor fortelor de securitate care sunt in cautarea disidentilor.

ONU face si un apel catre comunitatea internationala sa apere civilii, in conditiile in care printre victime se numara si 187 de copii, transmite CNN.

Nevi Pillay, seful Departamentului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, a declarat: "Inca de la inceputul revoltelor din Siria, Guvernul a folosit in mod consistent forta excesiva pentru a zdrobi protestatarii pasnici". El apreciaza ca aceste practici au devenit obisnuite in multe orase siriene.

Anuntul facut de ONU, referitor la numarul de morti, vine intr-un moment in care Consiliul de Cooperare din Golf, alcatuit din Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar, a urgentat o intalnire a statelor Ligii Arabe, pentru a discuta despre violentele din Siria. Potrivit unei declaratii facute joi de acest consiliu, intalnirea ar trebui sa se desfasoare la nivelul ministerelor de externe.

Cel putin 15 oameni, printre care si doi copii, au fost ucisi joi, 12 numai in orasul Binnish. In urma raidurilor soldatilor care cautau disidenti si dezertori au fost distruse mai multe case. Dezertorii s-au adapostit in Binnish in ultimele saptamani si lupta impotriva trupelor siriene, potrivit unui activist al opozitiei, care acuza oficialii Guvernului de moartea protestatarilor.

Conform CNN, Siria restrictioneaza accesul jurnalistilor internationali in multe zone ale tarii. Protestele din Siria au inceput in urma cu 7 luni, demonstrantii cerand sfarsitul regimului presedintelui Bashar al-Assad, dar si alegeri democratice.

Un ziar local apreciaza ca peste 3100 de persoane au fost ucise de la inceputul revoltelor, la jumatatea lunii martie.

Intre timp, fortele de securitate au fost detasate vineri in unele orase, inclusiv in suburbiile Damascului si in Maaret Numan, pentru a preveni protestele. In orasul Douma, liniile de comunicatie, inclusiv cele telefonia mobila, au fost intrerupte dupa primele demonstratii.

In Hassakeh, protestatarii au strigat "libertate" langa o moschee.

Zeci de morți, militari și civili, după mai multe atacuri ale armatei israeliene în Siria VIDEO
Zeci de morți, militari și civili, după mai multe atacuri ale armatei israeliene în Siria VIDEO
Atacuri lansate, vineri dimineaţă, de Israel în oraşul Alep din nordul Siriei au dus la moartea a 38 de persoane, inclusiv cinci membri ai grupării armate libaneze Hezbollah, afirmă două...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#razboi Siria, #victime razboi siria, #morti Siria, #revolte Siria , #Siria