Siria: Planul de pace a esuat, guvernul de la Damasc e acuzat de minciuna

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 09:44
2411 citiri
Siria: Planul de pace a esuat, guvernul de la Damasc e acuzat de minciuna

Siria a ignorat termenul-limita de marti pentru incetarea violentelor impotriva civililor. Planul mediat de fostul secretar general ONU, Kofi Annan, a primit initial acordul guvernului de la Damasc, insa aceasta a fost o minciuna "sfruntata", a spus ministerul francez de Externe.

E drept ca trupele siriene s-au retras din unele orase inainte de termenul-limita, insa doar pentru a se indrepta spre alte tinte, a spus Kofi Annan, trimis special al ONU in Siria, scrie France24. Tunurile lui Assad au orasele "in raza lor", a completat Annan, intr-o aparenta recunoastere a esecului planului de pace.

Potrivit planului, toate trupele si armele guvernului sirian ar fi trebuit retrase din zonele urbane, pentru ca in decurs de 48 de ore incepand de marti sa se poata institui un armistitiu.

"Zilele dinainte de 10 aprilie ar fi trebuit sa fie o oportunitate pentru guvernul sirian sa transmita un puternic semnal de pace, si sa actioneze in toate aspectele planului de pace in sase puncte", a subliniat Annan.

Cu toate ca toate dovezile indicau ca regimul sirian nu se conformeaza planului de pace, Annan a insistat ca este prea devreme pentru a exclude posibilitatea ca acesta sa fie totusi pus in practica. Cu toate acestea, spun activistii, 31 de persoane au fost ucise marti in Siria, si tinte in orasele Alep si Homs au fost bombardate, de trupe care nu dau semne ca intentioneaza sa se retraga.

Siria insista insa ca s-a conformat planului de pace acceptat la 2 aprilie. In Franta, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Bernard Valero, a calificat aceasta atitudine drept "o noua expresie a unei minciuni sfruntate si inacceptabile".

La randul sau, la Londra, ministrul de Externe William Hague a acuzat Siria ca exploateaza termenul-limita ca "acoperire pentru intensificarea eforturilor armatei de a zdrobi opozitia".

Pana si in Rusia, ferm aliat al Damascului, ministrul Serghei Lavrov a apreciat ca eforturile Siriei de a implementa planul ar fi putut fi "mai active si decise".

Pe langa esecul propriu-zis al planului, situatia din Siria devine tot mai ingrijoratoare intrucat da semne ca violentele de aici se extind dincolo de granite.

La o zi dupa ce trupele siriene au ranit sase persoane deschizand focul peste granita cu Turcia, intr-o tabara de refugiati sirieni, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a reclamat "violarea clara" a granitei si a avertizat ca tara sa va lua "toate masurile necesare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Siria plan pace esec, #Siria violente plan pace esuat, #plan pace Siria Annan , #Siria