Siria: Planul de pace, in pericol. Rebelii nu cedeaza in fata lui Assad

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:36
2373 citiri
Siria: Planul de pace, in pericol. Rebelii nu cedeaza in fata lui Assad

Un plan ONU de incetare a varsarii de sange din Siria este in pericol de a nu fi pus in practica pana la termenul-limita de 10 aprilie, adica marti, dupa ce guvernul presedintelui Bashar al-Assad a emis noi pretentii, care au fost respinse de rebelii sirieni. Intre timp, varsarea de sange continua in Siria.

Conform planului de pace mediat de fostul secretar general ONU, Kofi Annan, armata siriana trebuia sa se retraga din orasele care s-au alaturat rebelilor marti, urmand ca in decurs de 48 de ore sa aiba loc o incetare totala a focului, scrie Al Jazeera.

Guvernul sirian, cu toate ca a acceptat planul, a anuntat ca isi va indeplini obligatiile doar daca rebelii ii dau garantii scrise ca vor inceta lupta. Colonelul Riad al-Asaad, liderul Armatei Siriene Libere, cel mai mare grup armat de opozitie, a respins cererea de ultima ora, precizand ca Armata este decisa sa implementeze planul de pace, insa va acorda garantii doar comunitatii internationale.

"Tara nu este condusa de un regim. Este o grupare criminala. Nu ii vom acorda garantii", a spus Asaad, la cateva ore dupa ce guvernul de la Damasc a ridicat noile pretentii.

Saptamana trecuta, regimul lui Bashar al-Assad a acceptat planul, urmand sa-si retraga fortele din orase si sate pana marti, si sa depuna armele, impreuna cu rebelii, pana la ora locala 06.00, joi.

Insa, duminica, purtatorul de cuvant al ministerului sirian de Externe, Jihad Makdissi, a anuntat ca rapoartele potrivit carora guvernul isi va retrage trupele pana marti din zonele locuite sunt "gresite".

La randul sau, Kofi Annan a reclamat "escaladarea violentelor si atrocitatilor" in Siria, care cauzeaza "nivele alarmante de victime, refugiati si persoane care si-au abandonat locuintele".

ONU estimeaza ca, in cele 13 luni de la inceperea crizei, peste 9.000 de persoane au fost ucise in Siria.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Siria esec plan de pace ONU, #Siria plan pace ONU violente , #Siria