Siria: Primavara araba sau iarna balcanica?

Duminica, 13 Mai 2012, ora 16:12
3153 citiri
Siria: Primavara araba sau iarna balcanica?

Trimisul special ONU, Kofi Annan, a afrimat ca planul sau de pace pentru Siria este ultima speranta a tarii de a evita un razboi civil. Insa motivul pentru care armistitiul nu a fost respectat este ca Siria se afla, de fapt, in plin razboi civil.

La 15 luni de la inceperea protestelor, este limpede ca presedintele sirian Basha al-Assad nu va avea soarta egipteanului Hosni Mubarak sau a libianului Moammar Gaddafi.

Mai degraba, Assad urmeaza calea fostului lider sarb, Slobodan Milosevici, argumenteaza Time.

Siria insasi pare a fi mai degraba un ecou al razboaielor balcanice de la inceputul anilor '90 decat al Primaverii arabe. Acest conflict civil brutal opune comunitati rivale pe baze sectare, in vreme ce puterile occidentale par paralizate, iar initiativele de pace ale diplomatilor sunt incalcate de ambele parti. Rareori ajenge pe prima pagina a ziarelor cand sirienii omoara sirieni, desi bilantul a trecut de 9000 de morti.

In urma cu aproape doua decenii, in cursul procesului de rupere a Iugoslaviei, fortele sarbe conduse de presedintele Slobodan Milosevici si protejatii sai sarbo-bosniaci au lansat un razboi pentru extinderea teritoriului sarb in Bosnia printr-o campanie de epurare etnica a musulmanilor croati si bosniaci. Razboiul a inceput la o luna dupa ce protagonistii sai au semnat un plan de pace international.

Au urmat ani de lupte brutale, inainte ca NATO sa impuna o zona no-fly in 1994 si sa isi grabeasca interventia pentru a forta partile sa accepte un plan de pace semnat la Dayton, Ohio, in noiembrie 1995. Planul a fost de Milosevici, care a parut la acel moment esential pentru pace, si au mai trebuit cinci ani pentru ca acesta sa fie conferit Tribunalului Penal International de la Haga.

Presedintele Bashar al-Assad pare a fi decis ca prefera sa fie Milosevici, nu Gaddfi, si cu un final diferit. Pana acum s-a descurcat binisor, si de cand conflictul s-a transformat in razboi civil a reusit sa ocoleasca cererile occidentului privind demisia. Planurile de pace sunt acum concentrate pe obtinerea acordului sau pentru incetarea violentei de stat. Si violentele nu inceteaza, regimul directionandu-si armele oriunde autoritatea ii este contestata de cetateni.

Spre deosebire de Gaddafi, Assad beneficiaza de sustinerea diplomatica a Rusiei si Chinei, care se opun oricarei interventii straine care poate conduce la schimbarea de regim la Damasc; are si ajutor economic si militar din partea Iranului, in vreme ce Europa este ocupata cu criza, iar SUA este in recesiune si fara apetit pentru razboi, dupa Irak si Afganistan.

Desi toate scenariile privind interventia prezinta riscuri, pasivitatea in fata escaladarii conflictului nu face decat sa radicalizeze opozitia - creste numarul atentatelor sinucigase si interventia jihadista.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Siria Primavara araba, #Siria Iarna balcanica, #Siria plan pace ONU , #Siria