Siria: Regiunea care ar putea schimba soarta razboiului

Autor: Ana Ilie
Sambata, 20 Februarie 2016, ora 19:28
14567 citiri
Siria: Regiunea care ar putea schimba soarta razboiului
Foto: Hepta.ro

O regiune a Siriei, la granita cu Turcia, ar putea schimba soarta razboiului care de aproape patru ani a facut sute de mii de morti si milioane de refugiati.

Azaz era pana de curand locul prin care treci in drum spre Alepul ocupat de rebeli. Acum este scena unor schimbari fundamentale in razboiul sirian si ar putea decide cea mai complexa problema a conflictului - cine se va lupta pentru arabii sunniti din Siria - scrie, intr-o ampla analiza, CNN.

Doua grupuri isi disputa orasul: rebelii sirieni sunniti, din care multi sprijiniti de Turcia, tarile din Golf si ocazional de SUA, si rebelii sirieni kurzi, YPG, sprijiniti de SUA.

Lupta se da pentru o bucata de pamant considerata bastion de catre rebelii sunniti moderati, vitala pentru aprovizionarea Alepului.

Kurzii din Siria, bombardati de Turcia. SUA solicita incetarea atacurilor

In ultimele zece zile insa, situatia s-a schimbat radical in regiune. Regimul Assad patrunde agresiv dinspre sudul regiunii, taind ruta de aprovizionare a Alepului. Tot acum, kurzii sirieni au iesit din Afrin, enclava la nord de Alep in care au locuit pasnic ani de zile, si au capturat teritoriu de la rebelii sirieni moderati.

La inceputul saptamanii, un lider al sirienilor moderati a declarat ca kurzii au preluat Tal Rifaat, un oras vital la sud de Azaz, ceea ce inseamna ca trebuie sa avanseze doar cativa kilometri inainte de a ajunge la linia de front pe care Statul Islamic si rebelii moderati se lupta de luni de zile sa o apere. Marti, kurzii ajunsesera, potrivit unor rapoarte, la un acord de a patrunde fara lupta in Marea, un alt oras-cheie aflat pe linia de front.

Toata aceasta situatie face ca SUA sa asiste la o lupta intre un grup pe care l-a sustinut, cu succese limitate, anume rebelii sunniti moderati, si un alt grup care a avut succes fiind sustinut tot de americani - kurzii sirieni. In pofida presiunilor SUA, este prea tarziu ca kurzii sa mai dea inapoi.

Rebelii moderati cred ca kurzii au arme de la rusii si fortele regimului sirian, aflate la sud de ei. Mai mult, rebelii moderati sunt de parere, ca si altii care urmaresc avansul kurzilor, ca acestia urmaresc sa castige cat mai mult teren pentru a-si indeplini ambitia de a-si crea un stat propriu.

Este o perspectiva care ingrozeste Turcia, membru NATO, care considera kurzii o amenintare grava la adresa statului turc.

Arabia Saudita, gata de ofensiva in Siria: Avioane de lupta, la o baza din Turcia

Avansul din ultimele zile ii aduce pe kurzi mai aproape de a uni Afrin cu orasul Kobani si crearea unui stat kurd de-a lungul granitei cu Turcia.

Situatia evolueaza foarte rapid si poate conduce la schimbarea strategiei SUA in razboiul din Siria, scrie sursa citata.

Aceasta bucata de pamant si rebelii moderati care o apara sunt importante pentru ca aici se afla ultima ramasita a fortelor sunnite moderate pe care SUA le-au curtat atat timp pentru a ataca Statul Islamic si, posibil, pentru a ataca regimul de la Damasc. Infrangerea lor ar putea pune capat scopului coalitiei internationale de a gasi un partener in randurile opozitiei moderate in lupta cu Statul Islamic si de a reprezenta milioanele de sirieni sunniti care au inceput revolta impotriva lui Assad.

Kurzii raman principalii aliati ai Americii in lupta impotriva Statului Islamic. Insa acum ei avanseaza tocmai impotriva acelor forte pe care SUA le curteaza pentru a se opune regimului Assad - rebelii sunniti moderati.

Acesti moderati sunt acum slabiti, probabil fatal, intr-o lupta in care kurzii par a creste cu fiecare zi, unde regimul Assad continua sa avanseze cu ajutor de la rusi si unde Statul Islamic profita de haos pentru a recuceri teritorii, scrie sursa citata.

Implicatiile geopolitice ale luptei, mai ales dupa patrunderea in razboi a Rusiei, sunt masive. Turcia inca ii sustine pe rebelii moderati si a lasat sa se inteleaga ca daca Azaz cade in mainile kurzilor ar putea interveni. Daca intra in razboi direct, ar face-o impotriva aliatilor SUA in razboiul impotriva Statului Islamic. Turcia si SUA sunt aliati NATO, iar perspectiva unei dezbinari publice intre ele e pe placul Kremlinului.

Aceasta complicata retea de aliante lasa sirienii sunniti moderati aproape nereprezentati pe campul de lupta. Statul Islamic sustine ca ii reprezinta, iar al Qaida lupta pentru a le proteja regiunile traditionale. Insa fortele moderate care au inceput revolta anti-Assad in nord sunt in acest moment destramate.

Riscul este, conchide sursa citata, ca radicalii sa vina sa umple acest gol, asa cum s-a intamplat de fiecare data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria rebeli moderati kurzi, #Siria batalie Alep, #Siria moderati lupta kurzi , #Siria