Siria: Rusia are dovezi ca rebelii au folosit arme chimice. ONU da vina pe Assad

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 22:25
2967 citiri
Siria: Rusia are dovezi ca rebelii au folosit arme chimice. ONU da vina pe Assad
Foto: Arhiva

Rusia va prezenta dovezi Consiliului de Securitate din cadrul ONU ca rebelii sirieni se afla in spatele atacului cu gaz sarin de la Damasc, din 21 august, a anuntat ministrul rus de Externe Sergei Lavrov.

El sustine ca autoritatile din Siria au pus la dispozitia Rusiei toate probele care demonstreaza acest lucru, transmite BBC.

De asemenea, Rusia este nemultumita de raportul ONU, publicat luni, care aduce dovezi ca in atacul asupra civililor a fost folosit gaz sarin, insa nu precizeaza cu certitudine si cine s-a aflat in spatele acestei tragedii in care au murit aproximativ 1.500 de persoane, insa indiciile conduc catre fortele militare ale lui Bashar al-Assad. Rusia sustine ca rezolutia ONU este incompleta si subiectiva.

ONU confirma "fara echivoc" ca s-au folosit arme chimice in Siria. Nu se stie cine le-a folosit

Astfel, autoritatile ruse, alaturi de presedintele sirian Bashar al-Assad, insista ca fortele rebele sunt vinovate pentru atacul chimic, in timp ce Statele Unite acuza regimul de la Damasc.

Lavrov a precizat ca exista numeroase dovezi care ii incrimineaza pe rebeli in cazul mai multor atacuri chimice, nu doar in cel din capitala siriana.

"Vom discuta toate aceste lucruri in Consiliul de Securitate, impreuna cu raportul realizat de experti ONU, care confirma faptul ca au fost utilizate arme chimice. Trebuie sa aflam cine a facut acest lucru", a spus el.

Raportul ONU contine indicii incriminatoare pentru Assad

Pe de alta parte, desi raportul ONU nu spune clar ca regimul de la Damasc s-ar afla in spatele atacului, exista indicii care incrimineaza elita militara care il sustine pe Bashar al-Assad.

Inspectorii ONU au fost instruiti sa ancheteze atacul, dar sa nu dea vina pe niciuna dintre cele doua tabere. Insa ei au notat in raport traiectoriile rachetelor care i-au lovit pe civili, iar acestea par sa duca spre o unitate militara din Damasc, care se ocupa cu protectia cartierelor din zona si a Palatului Prezidential, scrie New York Times.

Siria a semnat Conventia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Ce urmeaza?

Siria a devenit, saptamana trecuta, membru al Conventiei pentru Interzicerea Armelor Chimice dupa ce ONU a acceptat documentele depuse de regimul de la Damasc, in urma unur acord intre SUA si Rusia.

Autoritatile siriene vor trebui sa trimita Natiunilor Unite toate documentele necesare incheierii tratatului si, peste o luna de la semnare, Siria va trebui sa raporteze tot arsenalul de arme chimice pe care il detine comunitatii internationale.

Totusi, secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat ca, in urma discutiilor purtate la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cele doua state au decis sa semneze o rezolutie care prevede o interventie in forta in Siria, daca aceasta nu va prezenta o lista a arsenalului chimic detinut.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#raport ONU Rusia, #Rusia dovezi arme chimice rebeli, #Rusia rebeli raport ONU, #raport ONU Assad , #Siria