Siria: Trupele "se retrag" din orasele importante, oamenii continua sa fie ucisi

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 17 August 2011, ora 13:35
810 citiri
Siria: Trupele "se retrag" din orasele importante, oamenii continua sa fie ucisi

Armata si trupele de securitate siriene se retrag din orasul Deir ez-Zor si Latakia, sustine presa oficiala siriana. Aceste orase au fost supuse, in ultimele zile, unor atacuri sustinute, care au facut zeci de morti si au provocat fuga a 10.000 de refugiati palestinieni dintr-o tabara ONU.

Agentia oficiala siriana SANA a anuntat, potrivit Al Jazeera, ca miercuri dimineata puteau fi vazute convoaie de vehicule militare parasind localitatea Deir ez-Zor, dupa ce armata a curatat zona de "grupari teroriste armate".

Guvernul de la Damasc a organizat chiar o excursie cu jurnalistii, pentru a le arata vehiculele armatei parasind orasele, si multimile de oameni bucurandu-se de plecarea soldatilor.

La doar o ora dupa aceste informatii, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat ca o persoana a fost ucisa cand fortele de securitate au deschis focul pentrua dispersa un protest anti-guvernamental in Deir ez-Zor.

Localnicii au povestit ca tancurile se afla inca pe strazi si trupele trec din casa in casa, in cautarea disidentilor. Activistii spun ca cel putin 32 de persoane au fost ucise de cand trupele au preluat controlul orasului, miercurea trecuta.

Marti, comunitatea internationala s-a revoltat dupa ce activistii sirieni au anuntat ca cei aproximativ 10.000 de palestinieni dintr-o tabara de refugiati ONU au fugit din Latakia, dupa ce fortele de securitate siriene au atacat portul mediteraneean, unde s-au organizat proteste anti-guvernamentale.

Guvernul sirian a negat aceste rapoarte, la fel ca si pe cele care sustin ca atacul impotriva taberei de refugiati nu a venit doar de la sol, ci si de pe mare - marina siriana ar fi bombardat zona al-Ramel din Latakia.

Cu toate acestea, o retea de activisti ai opozitiei au anuntat, marti, ca "tragedia din al-Ramel nu a incetat". Grupul a anuntat ca 15 persoane au fost ucise de fortele guvernamentale in diferite parti ale Siriei, ducand bilantul mortilor la 2.545, de la inceputul protestelor anti-guvernamentale, la mijlocul lunii martie. Majoritatea celor morti sunt civili - si 391 sunt personal de securitate.

Christopher Gunness, purtator de cuvant al Agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA ), a anuntat ca unii din refugiatii din Latakia au fugit deoarece se temeau pentru vietile lor, in vreme ce altii au plecat deoarece fortele siriene le-au spus sa plece.

In Iordania, premierul Marouf Al Bakhit i-a cerut omologului sau sirian, Adel Safar, "sa pun acapat imediat operatiunilor militare, sa implementeze reforme rapid si sa salveze sangele poporului sirian". "Noi in Iordania asteptam masuri urgente si tangibile", a spus acesta.

La randul sau, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, care a vizitat de curand Damascul, a anuntat ca Turcia este de partea poporului sirian si a avertizat regimul presedintelui Bashar al Assad ca tara sa va face "pasi" daca violentele continua. Aceasta este cea mai dura luare de pozitie dupa ce regele Abdullah al Arabiei Saudite si-a rechemat ambasadorul de la Damasc si a cerut sfarsitul varsarii de sange in Siria.

Si alti vecini ai Siriei s-au distantat de regimul Assad: Bahrain si Kuweit si-au retras ambasadorii de la Damasc si au cerut incetarea violentelor. SUA au impus sanctiuni economice si si-au exprimat credinta ca Siriei i-ar fi mai bine fara Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Siria, #violente Siria, #proteste Siria, #morti Siria , #Siria