Siria: Un al patrulea inalt oficial, mort - rebelii preiau controlul trecerilor la frontiera

Autor: Ana Ilie
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:17
3649 citiri
Siria: Un al patrulea inalt oficial, mort - rebelii preiau controlul trecerilor la frontiera

Un al patrulea inalt oficial al cercului de apropiati ai presedintelui sirian, Bashar al-Assad, a decedat, vineri, in urma ranilor capatate in atentatul de miercuri. Este vorba despre seful serviciului sirian de informatii, Hisham Bekhtyar.

Tot vineri au fost inmormantate si celelalte trei victime ale atentatului, ministrul Apararii, Daoud Abdullah Rajaha, Assef Shawkat, cumnat al presedintelui Bashar al-Assad, considerat "al doilea presedinte al tarii" si fostul ministru al Apararii, actualmente asistent vicepresedinte cu rang de ministru, generalul Hassan Turkmani, informeaza Reuters.

In paralel, fortele lui Assad se luptau, vineri, sa recapete controlul posturilor de la frontiera cu Irakul si Turcia si a unor parti din Damasc.

In acelasi timp, refugiatii sirieni au ajuns in numar mare la granitele tarii, incercand sa fuga din calea luptelor. Oficiali ONU relateaza ca bancile din Damasc au ramas fara bani, iar trimisul Rusiei la Paris a pus paie pe focul conflictului, declarand ca Assad a acceptat ca va fi nevoit sa renunte la putere.

Assad nu a mai vorbit de miercuri si a aparut in public doar pentru a-l numi pe inlocuitorul ministrului Apararii. Reprezentantii sai au negat insa ca s-ar pregati sa abandoneze puterea.

Ciocnirile din Damasc au intrat deja in a sasea zi, in ceea ce rebelii spun ca este operatiunea "vulcanul din Damasc". Cel putin trei persoane si-au pierdut viata cand elicopterele armatei siriene au tras cu rachete in cartierul sudic Saida Zeinab. Randurile rebelilor s-au intarit cu opozanti din intreaga tara, veniti in capitala pentru ceea ce pare a fi ultimul efort inainte de caderea regimului Assad.

"Regimul isi traieste ultimele zile", apreciaza si Abdelbasset Seida, liderul principalului grup de opozitie, Consiliul National Sirian. Activistul, vorbind din Roma, a afirmat ca urmeaza o escaladare a violentelor.

Localnicii din Damasc spun ca magazinele sunt inchise, strazile sunt goale si doar cativa oameni indraznesc sa se aventureze afara din casa. Strazile sunt presarate cu cadavre, fie ale rebelilor, fie ale celor din trupele guvernamentale. Institutiile guvernamentale sunt suspect de putin pazite, cu toate ca tot orasul este zguduit de zgomotul bombardamentelor.

Observatorii spun ca urmatoarele zile vor fi critice pentru a determina daca guvernul lui Assad isi poate reveni de pe urma atentatului de miercuri, care a distrus aura de invincibilitate a regimului.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Siria morti atentat, #Siria lupte Damasc , #Siria