Siria: Violentele continua, cu observatorii ONU in tara

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 11:01
2133 citiri
Siria: Violentele continua, cu observatorii ONU in tara

Fortele de securitate siriene continua sa se lupte cu rebelii din opozitie in Idlib si bombardeaza orasul Homs, in conditiile in care cativa observatori ONU si-au inceput, luni, misiunea de supraveghere a armistitiului.

Fortele presedintelui Bashar al-Assad au ucis doi civili in Hama, se lupta cu rebelii in Idlib si bombardeaza Homs, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, scrie Al Jazeera.

Cel putin 41 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de la intrarea in vigoare a armistitiului intermediat de ONU, joi dimineata. In urma violentelor, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a cerut Siriei sa se asigure ca armistitiul nu este incalcat.

O echipa formata din cinci observatori internationali a ajuns, duminica seara, la Damasc, sub conducerea colonelului marocan Ahmad Himmiche. "Vom incepe cat de repede putem misiunea noastra si speram sa aiba succes", a spus acesta, luni.

Un reprezentant al lui Kofi Annan, arhitectul armistitiului, a detaliat ca echipa de observatori s-a intalnit cu oficialii Ministerului de Externe sirian, luni, pentru a discuta regulile misiunii, inclusiv libertatea de miscare a echipei. In cele din urma vor ajunge in Siria 30 de observatori ai Consiliului de Securitate ONU, care-si vor stabili un sediu si vor pregati procedurile pentru ca misiunea sa poata verifica felul in care se respecta acordul de incetare a focului. Ban a cerut libertate deplina de miscare a observatorilor, insa autoritatile siriene au avertizat ca nu le pot garanta siguranta, asa ca trebuie sa fie informate de toate miscarile echipei ONU.

Emirul din Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, a spus insa, luni, ca planul de pace si misiunea ONU nu au sanse sa reuseasca sa puna capat violentelor din Siria, asa ca inarmarea opozitiei este o solutie mai buna.

O misiune de observare a Ligii Arabe, desfasurata anul trecut in Siria, a esuat din cauza ca autoritatile siriene nu i-au acordat libertate deplina de miscare si au insistat sa insoteasca misiunea, pentru a-i oferi protectie.

Intre timp, in Siria continua violentele. Tarek Badrakhan, un activist din cartierul of al-Khalidiya din Homs, a povestit ca guvernul si-a reluat bombardamentele luni dimineata, pentru a treia zi consecutiv.

Badrakhan si alti activisti spun ca armata pare a incerca sa capete controlul asupra ultimelor cartiere din Homs controlate de rebeli.

"Speram ca observatorii vor ajunge la Homs cat de curand posibil, pentru ca daca lucrurile continua asa nu va mai ramane nimic aici'', a spus Badrakhan.

Violentele continue ale guvernului sirian, si faptul ca trupele nu s-au retras din zonele rezidentiale, pun sub semnul intrebarii horatarea lui Assad de a respecta planul de pace al lui Annan.

ONU estimeaza ca peste 9.000 de persoane au fost ucise in violentele din Siria in ultimele 13 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Siria violente misiune ONU, #Siria violente armistitiu ONU , #Siria