SUA antreneaza rebelii sirieni in Iordania

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Martie 2013, ora 11:05
1050 citiri
SUA antreneaza rebelii sirieni in Iordania

De cateva luni, SUA antreneaza rebelii moderati sirieni in Iordania, cu scopul de a impulsiona fortele care se lupta cu presedintele Bashar al-Assad, intarind, in acelasi timp, fortele moderate din interiorul opozitiei din tara.

Antrenamentele au loc incepand de la sfarsitul anului trecut, intr-un loc nedezvaluit de sursele americane ale Associated Press, si se concentreaza in special pe sunniti si beduinii care au facut anterior parte din armata siriana.

Fortele antrenate in Iordania nu sunt membri ai gruparii rebele Armata Siriana Libera. SUA si altii se tem de rolul tot mai mare al militiilor extremiste din randul rebelilor, inclusiv unele ce au legaturi cu al Qaida.

Oficialii spun ca operatiunea este condusa de serviciile de informatii americane si subliniaza ca SUA oefra doar ajutor non-letal in aceasta etapa.

Marea Britanie si Franta sunt si ele implicate, insa nu se stie daca vreun guvern occidental ofera materiale sau altfel de sprijin militar direct.

In mod oficial, administratia Obama raspunde vag pe tema tipului de antrenament militar pe care il ofera, insistand ca face tot ce poate in afara de a oferi arme rebelilor sau a se angaja intr-o interventie militara, pentru a grabi caderea lui Assad, dupa ce familia acestuia a condus dictatura siriana timp de patru decenii.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat, luni, ca SUA au "oferit sprijinlogistic non-letal care este folositor pentru rebelii sirieni care, din nou, se lupta cu un regim care nu ezita sa-si foloseasca puterea militara impotriva propriului popor. Este ceva ce continuam sa facem pentru a pune capat" acetsei situatii ce dureaza de doi ani si a condus la moartea a peste 70.000 de persoane.

Nu este deocamdata limpede ce efect are antrenamentul SUA asupra luptelor, mai ales ca razboiul civil din Siria a devenit generalizat si fortele lui Assad nu reusesc sa infranga rebelii, in vreme ce acestia nu pot sa dea inca o lovitura decisiva regimului de la Damasc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Siria SUA natrenamente rebeli, #SUA antreneaza rebeli Iordania , #Siria