SUA negociaza momentul in care sa fie dat jos de la putere presedintele Siriei

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 18:50
4664 citiri
SUA negociaza momentul in care sa fie dat jos de la putere presedintele Siriei
Foto: Captura Youtube/The New York Times

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat ca presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sa plece de la putere, dar ca momentul va fi stabilit in cadrul negocierilor pentru solutionarea conflictului din Siria, relateaza AFP si Reuters.

"De un an si jumatate discutam ca Assad trebuie sa plece, dar calendarul si modalitatile trebuie sa fie stabilite in cadrul procesului de la Geneva. Nu trebuie sa fie in prima zi, nici in prima luna. Exista o procedura conform careia toate partile trebuie sa se intalneasca si sa ajunga la un acord referitor la acest lucru", a declarat John Kerry sambata la Londra, dupa o intrevedere cu omologul sau britanic Philip Hammond.

"Suntem cu totul de acord cu acest lucru. Assad trebuie sa plece, el nu poate face parte din viitorul pe termen lung al Siriei, dar modalitatile si calendarul trebuie sa faca subiectul unei discutii asupra unei solutii politice care sa ne permita sa avansam si sa evitam alte suferinte umane", a declarat si seful diplomatiei britanice.

"Noi suntem pregatiti sa negociem. Dar Assad este gata sa negocieze, cu adevarat sa negocieze? Rusia este gata sa il aduca la masa negocierilor si sa gaseasca o solutie la aceasta violenta? Pana acum Assad a refuzat o discutie serioasa si Rusia a refuzat sa-l aduca la masa negocierilor", a mai spus secretarul de stat al SUA. Kerry a cerut si Iranului sa-si foloseasca influenta pentru a-l convinge pe presedintele sirian sa accepte negocierile pentru o tranzitie politica.

Pe de alta parte, secretarul de stat american a salutat dorinta Rusiei de a-si concentra eforturile in lupta impotriva Statului Islamic in Siria, dupa anuntul inceperii convorbirilor militare intre SUA si Rusia. Dar John Kerry a subliniat si ca actuala criza a refugiatilor accentueaza necesitatea de a se ajunge la un acord care sa duca la o schimbare politica in Siria.

"Trebuie sa negociem. De aceea asteptam si speram ca Rusia si Iranul, precum si orice alta tara cu influenta, sa contribuie la acest lucru, deoarece altfel criza nu se va sfarsi", a mai spus Kerry. Secretarul de stat al SUA nu a dat un termen precis pana la care Assad poate ramane in continuare la putere. "Stiu doar ca oamenii din Siria si-au exprimat vointa deja. Ei pleaca din Siria", a punctat John Kerry.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#John Kerry inlaturare Assad Siria negocieri, #razboi Siria refugiati imigranti , #Siria