SUA si Siria, la un pas de impacare: arsenalul chimic al armatei, pus sub control international

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 15:36
3597 citiri
SUA si Siria, la un pas de impacare: arsenalul chimic al armatei, pus sub control international
Foto: Washington Post

Siria si Rusia ar fi de acord cu propunerea secretarului de stat american John Kerry de a pune sub control international intregul arsenal de arme chimice detinut de armata siriana. Daca Bashar al Assad accepta acest lucru Statele Unite ar renunta la intentia de a interveni in zona.

Rusia a anuntat marti ca pregateste o propunere "concreta si aplicabila" pentru Siria ca regimul Bashar al Assad sa predea toate armele chimice pe care le detine pentru a fi transferate in custodia comunitatii internationale si ulterior distruse.

Ministrul de Externe francez a anuntat la randul sau ca Franta va depunde o rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU prin care va cere demararea acestei proceduri in ceea ce priveste Siria, transmite BBC.

Ideea confiscarii armelor a fost facuta publica, luni, de secretarul de stat John Kerry in timpul unei conferinte in Marea Britanie. Oficialul american a inaintat propunerea mai mult cu titlul de ipoteza si a adaugat la final ca este convins ca Bashar al-Assad nu ar fi de acord.

"Poate sa ne predea fiecare arma chimica pe care o are pana saptamana viitoare - sa ne dea totul fara intarziere. Dar nu o va face", a declarat, luni, secretarul de stat american.

Dar iata ca Siria si Rusia au receptionat mesajul iar presedintele Obama si-a dat si el acordul, luni seara, pentru aceasta "garantie" in Siria, scrie Washington Post.

Ideea de a monitoriza si ulterior distruge arsenalul chimic al Siriei "ar putea fi o descoperire importanta", potrivit presedintelui SUA.

John Kerry, despre suspendarea interventiei in Siria: Assad sa predea toate armele chimice (Video)

Senatul american a amanat un vot care trebuia sa aiba loc miercuri in urma caruia s-ar fi decis daca s-ar aproba o interventie in Siria.

In timp ce Kerry se afla in avion si se intorcea din Marea Britanie in Statele Unite a primit un telefon de la ministrul de Externe rus Sergei Lavrov care a spus ca a auzit declaratia facuta in conferinta de presa si ca va face un anunt public pe aceasta tema.

Declaratia a fost facuta inainte ca secretarul de stat sa aterizeze. "Facem un apel catre autoritatile siriene sa fie de acord cu punerea sub control international a arsenalului de arme chimice si de asemenea sa accepte distrugerea lor in viitor. Mai mult, Siria ar putea sa se inscrie in Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Am facut aceasta propunere catre ministrul sirian de externe Walid al-Moualem si speram sa primim rapid un raspuns pozitiv", a anuntat ministrul de Externe rus.

Ministrul sirian, care luni se afla la Moscova pentru o intalnire cu Sergei Lavrov, a dat o declaratie la randul sau conform careia "Siria felicita initiativa Rusiei si o va sustine din grija fata de vietile sirienilor si fata de securitatea statului".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Siria SUA arsenal arme chmice, #arme chimice Siria control international, #anularea interventiei Siria , #Siria