Tragedie in Siria: Armata foloseste copiii drept scuturi umane

Marti, 12 Iunie 2012, ora 09:54
3043 citiri
Tragedie in Siria: Armata foloseste copiii drept scuturi umane

Trupele siriene au torturat copiii, i-au executat si i-au folosit drept "scuturi umane" in timpul raidurilor militare impotriva rebelilor, releva un raport ONU publicat marti.

ONU califica guvernul sirian drept unul din cele mai odioase, in lista anuala a tarilor unde copiii sunt ucisi, torturati si obligati sa participe la lupte, scrie France24.

Grupurile pentru protectia drepturilor omului estimeaza ca aproximativ 1.200 de copii si-au pierdut viata in timpul revoltei impotriva presedintelui Bashar al-Assad din ultimele 15 luni. Assad a reprimat protestele cu brutalitate, fiind condamnat de intreaga comunitate internationala.

"Rar am vazut atata brutalitate impotriva copiilor ca in Siria, unde fetele si baietii sunt retinuti, torturati, executati si folositi ca scuturi umane", a explicat Radhika Coomaraswamy, reprezentant special ONU pentru copiii aflati in zonele de conflict.

Spre exemplu, arata raportul, fortele guvernamentale au strans baietii cu varstele cuprinse intre opt si 13 ani, inainte de un atac impotriva satului Ayn l'Arouz din provincia Idlib. Copiii au fost "folositi de catre soldati si membrii militiilor drept scuturi umane, au fost pusi in fata geamurilor autobuzelor in care se afla personalul militar", scrie raportul.

Fortele guvernamentale au inconjurat satul, care a fost apoi atacat cu brutalitate timp de patru zile. Printre cei 11 morti in prima zi au fost si trei baieti cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani. Alte 34 de persoane, printre care doi baieti si o fata de noua ani, au fost retinute.

"In cele din urma, satul a fost lasat in flacari, si patru dincei 34 de retinuti au fost impuscati si arsi, inclusiv doi baieti de 14 si 16 ani", se arata in raportul Copii in Conflicte Armate.

Raportul subliniaza ca, in Siria, copii cu varste incepand cu noua ani, au fost victime ale arestarilor arbitrare, mutilarii, uciderii, detentiei, torturii si maltratarii, abuzurilor sexuale si sunt folositi drept scuturi umane. Scolile sunt frecvent verificate si utilizate drept baze militare si centre de detentie. Se crede ca militiile guvernamentale recruteaza frecvent copii pentru a-i folosi in lupta.

Raportul a fost incheiat inainte de asacrul de la Houla, din 25 mai, cand 49 din cele 108 victime erau copii, impuscati in cap sau cu capul zdrobit cu obiecte contondente.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a afirmat ca raportul a descoperit unele din multele "violari grave" impotriva copiilor.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Siria violente impotriva copiilor, #Siria copii ucisi torturati , #Siria