Turcia riposteaza si ataca Siria - Urmeaza un razboi?

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 11:53
8552 citiri
Turcia riposteaza si ataca Siria - Urmeaza un razboi?
Foto: New York Times

Armata turca a bombardat joi dimineata pozitiile trupelor siriene de la frontiera dintre cele doua tari, ca raspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci intr-o localitate de la granita.

Tensiunile dintre Siria si Turcia, care ii sustine pe insurgentii sirieni, au crescut brusc miercuri, dupa ce mai multe obuze au lovit localitatea turca Akcakale, situata chiar in fata postului de frontiera sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte intre trupele fidele presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii din Armata Siriana Libera, precizeaza New York Times.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai multi soldati sirieni" au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad.

Parlamentul turc urmeaza sa se reuneasca joi, pentru a dezbate o autorizatie care permite Guvernului sa efectueze operatiuni militare pe teritoriul sirian.

Incidentul de miercuri, cel mai grav de la distrugerea unui avion turc de catre apararea siriana in iunie, a fost ferm condamnat de NATO si SUA, care si-au exprimat solidaritatea cu Turcia, tara membra a Aliantei Nord-Atlantice, subliniaza BBC.

Turcia, care cere plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad, sustine rebelii si gazduieste pe teritoriul sau refugiati sirieni.

Intr-o scrisoare a ambasadorului sau la ONU, Ertugul Apakan, adresata secretarului general al ONU Ban Ki-moon si ambasadorului Guatemalei Gert Rosenthal, a carui tara detine presedintia Consiliului in octombrie, Ankara califica incidentul drept "un act de agresiune din partea Siriei impotriva Turciei".

Bombardamente intre Siria si Turcia - NATO, pregatita sa-i apere pe turci

Cu toate acestea, un consilier al premierului Tayyip Erdogan a parut mai pacifist, pe contul sau de Twitter: "Turcia nu are niciun interes intr-un razboi cu Siria. Dar nu va ezita sa-si apere granitele. Initiativele politice si diplomatice vor continua", scrie Ibrahim Kalin, citat de Reuters.

Romania condamna atacurile Siriei

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti condamna ferm actiunile agresive ale Siriei impotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun in pericol securitatea regionala si a NATO, reprezentand o incalcare grava a normelor de drept international.

In calitate de membru NATO si in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, Romania manifesta intreaga sa solidaritate cu Turcia si poporul turc, exprimand compasiune fata de victime si familiile lor, se afirma intr-un comunicat al MAE remis joi Ziare.com.

Romania a sprijinit adoptarea declaratiei Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie 2012, solicitand incetarea imediata a oricaror actiuni agresive impotriva unui aliat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Turcia atac Siria, #Turcia riposta Siria, #atac Siria Turcia , #Siria